Interieur temperatuur

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
Stijn
afbeelding van Stijn
  • 2.0 Turbo C.T. '97
  • 2.1 Turbo automaat 97
Interieur temperatuur

Sinds zondag heb ik problemen met de temperatuur in het interieur. Bij een gelijke instelling van de aircomodule is de lucht dikwijls warmer dan normaal. Op sommige momenten zelfs bloedheet. Dit is echter niet altijd in dezelfde mate. Tijdens de laatste rit gisteravond stond de temperatuur op 18° ingesteld maar bleef hij gewoon smoorhete lucht blazen.

Nu weet ik dat de regeling van de temperatuur gebeurt door een elektromotortje en een aantal sonsoren. Begin ik best met het nakijken van de sensoren (en hoe doe je dat) of wordt het makkelijker om eerst eens een ander motortje te proberen.

citroen26
afbeelding van citroen26
RE: Interieur temperatuur

Je kunt, om te beginnen, het fanmotortje in het plafond eens goed schoonmaken. deze blaast lucht langs een sensor waardoor je airco module weet wat de interieur temperatuur is. Deze wil nogal eens zwaar gaan lopen waardoor er een onjuiste meting ontstaat.

Marc Alsemgeest
afbeelding van Marc Alsemgeest
  • 2.1 TD Break Bleu Mauritius 1997
  • C4 coupé Bleu Oriental Nacre 2004
RE:

Fanmotortje is inderdaad het handigst, maar meest waarschijnlijk staat de klep vast en is dus de servomotor van de klep kapot.

Deze zit bij je voeten: bekleding middenconsole loshalen (2 schroeven voorste opening, 1 schroefje in het roostertje en moertje 10 in het gat). Dan goed kijken, op je knieën naast de auto en bijlichten, dan zie je het zwarte kastje met (geloof ik) een witte stekker, zitten hoog tegen het huis van de airco aan. Zit met 2 schroeven vast, hetgeen enige handigheid en een niet al te lange schroevendraaier vereist. Als de schroeven los zijn kun je hem recht eruittrekken (er zit een geribbeld asje in het aircohuis, dus niet wrikken, maar recht eruit trekken, anders breekt het misschien).

Vervangen door een goed werkende servo en omgekeerd alles weer vastmaken. Ik heb evt. nog wel wat servo's liggen. De andere twee servo's van de airco zijn precies hetzelfde (er zitten er nog twee onder je dashboardkastje voor bediening circulatie van buiten of alleen binnen de auto en regeling welke opening blaast), dus als je er zelf nog eentje hebt of een sloper hebt staan, kan er daar één uithalen.

Als je hem vervangt, zou ik eerst even alleen de stekker aansluiten en testen of ie reageert op warm/koud zetten. Dan op de warmste stand instellen (zo staat je klep nu) en dan verder monteren.

Voorgangers: BX 19D: SR-39-ZY (rood); XM 2.1TD YS-93-GH(Berline Rouge); XM 2.1TD HL-LR-66(Berline Noir Verni); XM 2.1TD JN-SP-74(Break Vert Vega); XM 2.1TD 08-RD-VZ(Break Vert Vega); XM2.1TD 12-DF-FK (Break, Vert Vega)

Stijn
afbeelding van Stijn
  • 2.0 Turbo C.T. '97
  • 2.1 Turbo automaat 97
RE: Interieur temperatuur

De klep zit in elk geval niet vast. Op 2 momenten na heeft hij me niet meer willen koken. Hij reageert ook wanneer ik een andere temperatuur instel. Ik heb vandaag wel het fanmotortje schoongemaakt. Ik ben er best van verschoten hoe vuil dat eigenlijk wel was. Nu werkt hij goed, al merk dat ik hem nu op 23° instel om het aangenaam warm te hebben terwijl hij tot voor een week steevast op 27° stond. Voorlopig volg ik het even op. Alvast bedankt voor de tips.

Citrolex
afbeelding van Citrolex
RE:

hoi bij mijn 2.0i Turbo CT 1997 werkt de temperatuurregeling ook niet meer goed vooral warmte geeft ie niet meer, koelen middels de airco werkt perfect.

Het genoemde fanmotortje zit die achter/onder de interieurverlichting? Zijn er nog andere mogelijke oorzaken die ik kan nakijken?

citroen26
afbeelding van citroen26
RE: Interieur temperatuur

Hij bevind zich achter een klein roostertje nabij de interieur verlichting.

Citrolex
afbeelding van Citrolex
RE: Interieur temperatuur

dank je wel!

XM Liefhebber
afbeelding van XM Liefhebber
  • twee keer een 2liter 90,92 en mijn droomauto een turbo CT uit 95
RE: Interieur temperatuur

Ik heb hem ook gezien , en schoongemaakt toen ik van het weekend de boel daar los had ivm het plaatsen van de c5 automatich dimmende binnenspiegel, werkt trouwens super.