Verstellen ruitenwissers

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
V6 Pallas
afbeelding van V6 Pallas
  • 2.0i 16V Bleu Mauritius (1995)
  • 3.0 V6 Pallas Bleu Mauritius (1999)
Verstellen ruitenwissers

Besten,

ik merk dat de ruitenwissers van mijn recent aangeschafte XM V6 Pallas 'te hoog' gemonteerd zijn: de linkerwisser slaat in de uiterste stand door over de linkerrand van de voorruit. Ze moeten dus iets verdraaid op de motoras worden gemonteerd. Mijn vraag is hoe ik de afdekplaat kan demonteren zodat ik bij die moeren kan; ik vermoed dat er een truc is om de zijplaten los te wippen?

Beste groet, JW

Marc Alsemgeest
afbeelding van Marc Alsemgeest
  • 10 XM's in bezit gehad, waarvan 8 gereden. Totaal ca. 2.000.000 km.
  • Nu C6 2.2 HDi, zwart
RE: Verstellen ruitenwissers

JW,

De afdekkapjes zijn van oorsprong gemonteerd met 2 of 3 (afhankelijk van jaartal van productie) haakjes naar beneden, terwijl de bovenrand onder de rand van de paravan klemt. De truuk is om het kapje iets naar beneden te duwen, zodat de bovenrand vrij komt, en vervolgens weer omhoog eraf halen.

LET ECHTER OP: de haakjes zijn nogal kwetsbaar en breken nogal eens af. En dat terwijl er redelijke forse kracht nodig is om e.e.a. in beweging te krijgen. Soms zijn alle haakjes al afgebroken en is het kapje aan de deurzijde met een extra schroef vastgeschroefd. Kijk dit eerst even na. Zo nodig deze loshalen. Verder is deze buitentemperatuur en plastic een slechte combinatie. Het plastic is dan kwetsbaarder.

Als je de kapjes aan beide kanten los hebt, wijst alles zich vanzelf: schroeven aan de zijkanten en 1 in het midden (motorkap open en je kan de paravan er (met een half geopende motorkap) er zo uitdraaien, zodat de ruitewisserbevestiging zichtbaar wordt. Neem gelijk even de tijd om alle troep er daar uit te halen: meestal is dit een vergaarbak van bladeren en zo.

Voorgangers: BX 19D: SR-39-ZY (rood); XM 2.1TD YS-93-GH(Berline Rouge); XM 2.1TD HL-LR-66(Berline Noir Verni); XM 2.1TD JN-SP-74(Break Vert Vega); XM 2.1TD 08-RD-VZ(Break Vert Vega); XM2.1TD 12-DF-FK (Break, Vert Vega)

V6 Pallas
afbeelding van V6 Pallas
  • 2.0i 16V Bleu Mauritius (1995)
  • 3.0 V6 Pallas Bleu Mauritius (1999)
RE: Verstellen ruitenwissers

Dank Marc, goeie tip; even wachten tot ik warm & droog binnen sta!