Mijn lichtblauwe V6 24v

62 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
Djidde
afbeelding van Djidde
  • XM 3.0 V6 24v Aut 1998
RE: Mijn lichtblauwe V6 24v

Nee dat klopt inderdaad. De enige dealer hier in de buurt had hem de vorige keer niet op voorraad liggen en was toen niet makkelijk bereid iets voor me te bestellen (lees; niet). Het zou ook een meer dan een week gaan duren. Had toen de vloeibare pakking nog liggen en die gebruikt. Volgende keer gaat er wel weer een normale pakking op maar deze keer had ik ietsje meer tijdsdruk. Dus vandaar. 

Djidde
afbeelding van Djidde
  • XM 3.0 V6 24v Aut 1998
RE: Mijn lichtblauwe V6 24v

Ik neem binnenkort van Matthijs wat leuk speelgoed over voor de Citroën's; een originele Peugeot Tep92 en BIP 722. De Tep92 staat ook wel bekend als Citroën Actia ELIT. Beide zijn ouderwetse diagnose apparaten van Citroën/Peugeot (volledig identiek ondanks verschil in merknaam), voordat de Lexia een ding werd. De Tep92 heeft het voordeel dat je daarmee (volgens de officiële Citroën documentatie) de inhoud van de EPROM via de diagnosepoort kan downloaden naar het apparaat, en kan aanpassen. Met een originele Citroën Lexia kan dit uiteraard ook, maar met onze chinese klonen kan dat dus weer niet. En het is wel leuk dat het origineel Citroënspul is.

Als je die rom in je bezit hebt zou je dus verschillende waardes in je ECU kunnen aanpassen, wat natuurlijk wel interessant is. Binnenkort ophalen en maar op zoek naar de CDtjes die erbij horen. 

a.vaneijk
afbeelding van a.vaneijk
RE: Mijn lichtblauwe V6 24v

Daar wil ik wel meer van weten,

Ik heb ooit in het verleden EPROM's geprogrammeerd voor de programma's in mijn TRS80 computer

Dat ding werkte met een bandrecorder om het programma binnen te halen en met die EPROM bank laadde dat sneller en kan je ook EPROM's koperen en programmeren. 

Citroën XM is bijzonder, Hou hem heel !!

Djidde
afbeelding van Djidde
  • XM 3.0 V6 24v Aut 1998
RE: Mijn lichtblauwe V6 24v

Schitterend die oude techniek!  Ik ga het spul binnenkort ophalen en dan wil ik eens een poging wagen. Met dank aan Grootj die me al direct mailde dat hij me via via aan de benodigde software kon helpen. Ik vond specifiek de ELIT genoemd in de documentatie van de ES9J4; met een normale compleet uitgevoerde Lexia zou dat wellicht ook kunnen, maar de chinese klonen kunnen dat vaak niet. Als zoiets dergelijks werkt wil ik wel het een en ander documenteren over hoe dat moet. De beruchte startcodes zijn namelijk ook te krijgen, alhoewel daar soldeerwerk aan te pas moet komen. Als ik dat in de vingers heb kan ik dat ook wel doen bij wat ECU's van het magazijn indien die niet bekend zijn.

De Pressé is weer achter de rug, het was weer ontzettend leuk. De uitlaat is inmiddels definitief gesloopt: bovenop de middelste demper (dat lange stuk) is een gat gekomen, precies in het Y-stuk. Een blikje en aluminium tape eromheen bood geen tijdelijke oplossing en daarom hebben we de Pressé uitgereden met een zeeeeer sportief geluidje. Ik braad de boel nog even dicht dit weekend zodat het het nog een aantal weken volhoudt, daarna komt er een RVS middendemper op. Ook is er een lichte benzinegeur wanneer flink geaccelereerd wordt; kan zijn dat een van de oude brandstofleidingen nu toch echt de geest gaat geven. Ga ik dit weekend controleren, als dat zo is gaat er koper op van achter naar voren.

Veen
afbeelding van Veen
  • XM Turbo CT Exclusive
  • XM V6 24v Multimedia
  • XM Turbo CT SXclusive
RE:

Ja kijk daar maar mee uit. Ik heb al diverse verhalen gehoord en foto's gezien van brandende XM's. Volgens een Zweedse krant uit 1998 waren XM's zelfs oververtegenwoordigd in de Zweedse statistieken... (waren wel voornamelijk de oude V6en geloof ik ;-)

__________
Crepuscule

a.vaneijk
afbeelding van a.vaneijk
RE: Mijn lichtblauwe V6 24v

Djidde zegt:

Ook is er een lichte benzinegeur wanneer flink geaccelereerd wordt; kan zijn dat een van de oude brandstofleidingen&nbsp;nu toch echt de geest gaat geven. Ga ik dit weekend controleren, als dat zo is gaat er koper op van achter naar voren.</p>
 

dat lijk mij toch niet zo makkelijk met koperleiding door de vele knikjes en doorgangen naar de benzine pomp, ik had namelijk ook het probleem van poreuze slangen en heb gewoon door de oude los te koppelen en daaraan de nieuwe vastgebonden en deze zo op zijn plaats getrokken. Het leverde wel veel weerstand op om de slang overal langs te prikken en je moet geduld hebben door al die kronkels.

Dergelijke olie bestendige slang is gewoon te koop en wel zo makkelijk

Citroën XM is bijzonder, Hou hem heel !!

Djidde
afbeelding van Djidde
  • XM 3.0 V6 24v Aut 1998
RE: Mijn lichtblauwe V6 24v

 

Oei!  
Die oude V6'en waren helemaal in het begin ook ontzettend waardeloos in kwaliteit. Veel massaproblemen, ventilatoren die niet gingen draaien en de motor dus niet koelden, soms kortsluiting.. Niet gek dus. Niet lang daarna hebben ze ook de elektra onder handen genomen waardoor ze wat betrouwbaarder werden. JanSr heeft destijds volgens mij er een aantal nieuw gereden, die met nog geen duizend kilometer op de teller midden op een stoplicht stil stonden. 

Aad, Heb je dan ook alle stalen leidingen vervangen? Deze zijn namelijk degenen die zo langzamerhand wel eens op aan het gaan zijn. Ik weet dat er een paar vervelende bochtjes in zitten, maar opzicht prima te doen; en nieuwe stalen leidingen zijn niet te krijgen zover ik weet. De normale flexibele benzineslangen vervang ik daarbij dan ook uiteraard als ik ermee bezig ga. 

Net nog even alle hoeken en gaten geïnspecteerd, maar nergens meer een benzinegeur. Bij de tankdop zat stof tussen het schroefdraad en deze leek daardoor niet helemaal gesloten, dus dat heb ik even schoongemaakt. Matthijs opperde dat er met warm weer meer dampen in de tank ontstaan en dat die dampen in dat opvangvat bij je wielkast terecht komen; en dat je het dus daarom wat beter ruikt met warm weer. Lijkt een kern van waarheid in te zitten aangezien de geur nu bijna weg was, enkel met het starten een klein beetje. Ik heb nergens een lekje kunnen vinden, alles is kurkdroog. De geur was ook het ergst bij de Pressé toen het 34 graden was en we kilometers lang een flinke heuvel op moesten.

a.vaneijk
afbeelding van a.vaneijk
RE: Mijn lichtblauwe V6 24v

Bij mijn eerste uit 1989 zijn de benzine slangen naar de pomp vervangen en voorin bij de motor de stalen leidingen zien er nog goed uit.

wel gedonder gehad met nummer 2 uit 1999 dar heeft de vorige eigenaar de hydroliek leiden vervangen met koper en knelkoppelingen.

Net boven de achter brug aangekoppeld op het laatste stukje stalen en dat werkt niet het lekte behoorlijk. ik heb op het stalen stukje het knel ringetje vast gesoldeerd en dat sluit wel. Dit stukje moest ik wel weer gebruiken voor de standaard aansluiting met de rubberen busjes.

Daar zou nog eens met koper leiding een andere oplossing voor gevonden moeten worden zodat je van het doorroesten af ben.

Citroën XM is bijzonder, Hou hem heel !!

Djidde
afbeelding van Djidde
  • XM 3.0 V6 24v Aut 1998
RE: Mijn lichtblauwe V6 24v

De stalen leidingen zijn bij mij dus wel wat slechter aan het worden. Duidelijk zichtbare en voelbare roestpitten. Binnenkort maar eens koppelingen op een 8mm koperen leiding laten persen en ze in het geheel vervangen. Mijn vriendin heeft overigens de auto mee en rook helemaal geen benzinegeur vandaag. Zal dan toch door het opvangvat komen en de temperatuur. Het blikje om de uitlaat houdt het nu even vol, dat wordt dit weekend aangepakt.

​Knelkoppelingen lijkt me ook geen verstandige keuze bij de kleine diameter van hydrauliekleidingen. Bij mijn XM zijn alle hydrauliekleidingen vervangen voor koperen of cunifer exemplaren (weet niet zeker welke van de twee, zou ik de rekeningen na voor moeten kijken) met net gefelste randjes, dit werkt uitstekend. 

 

Mark
afbeelding van Mark
  • V6 '94 Rouge Griott Nacré
  • V6 '91 Gris Dolmen R.I.P.
RE: Mijn lichtblauwe V6 24v

Koper is een beduidend zachter materiaal dan staal of dat (op termijn) goed gaat met de druk en drukschommelingen in het hogedruk deel....... ik betwijfel het waarbij wanddikte natuurlijk wel een rol speelt. Als ik zou willen/moeten vernieuwen zou ik opteren voor rvs leidingen met felsranden.

Je vais reussir, tout simplement parce que je refuse de perdre.

Djidde
afbeelding van Djidde
  • XM 3.0 V6 24v Aut 1998
RE: Mijn lichtblauwe V6 24v

Zou kunnen Mark; koper kan verharden en dan zou het kunnen scheuren. De druk is weliswaar niet zo hoog in dat circuit, maar de trillingen zijn wel aanwezig. De krachten die op de wand veroorzaakt worden door de druk zijn veel en veel te laag om een gevaar op te leveren, maar ik weet niet wat dat ding aan trillingen te verduren krijgt. Dan toch maar voor RVS gaan, binnenkort eens een adresje zoeken waar ze 8mm rvs buis kunnen leveren en niet al dat steelbraided spul.
 

Djidde
afbeelding van Djidde
  • XM 3.0 V6 24v Aut 1998
RE: Mijn lichtblauwe V6 24v

Gisteren heb ik de uitlaat onder de auto vandaan gehaald om te kijken hoe erg de schade was. Een stuk erger dan ik me had voorgesteld in ieder geval. Van het gat wist ik ongeveer hoe groot deze was (en werd nog een stukje groter toen ik er met een schroevendraaier ging porren) maar ook was de flens van de middelste demper naar de einddemper volledig rot. Blij dat die uitlaat er niet onder vandaan is gedonderd.


Dit is dus het gat; ontstaan op een al gelast stuk. De onderkant is niet gelast en is nog zeer goed.


En dit is die flens.   

Ik had nog geen RVS pijpjes ervoor liggen, dus dan maar repareren met gewoon plaatstaal. Van een andere demper die ik nog had liggen heb ik de flens afgezaagd en op deze demper gelast. Voor het gat heb ik een stukje plaatstaal op maat gemaakt en dat in die plaats gelast. Daarna even een laagje lak eroverheen om de lassen enigszins te beschermen en weer monteren. Het viel me op dat de einddemper niet lekker aansloot aan de demper daarvoor, terwijl ik de flens op exact dezelfde manier terug heb gelast (dezelfde afmetingen etc). Het zag er ook al naar uit alsof daar eerder een andere opgezet was en dat verklaart ook waarom m'n uitlaat scheef hing.

Dit moet het in ieder geval nog een aantal weken uithouden totdat ik vakantie heb. Dan gaan er nieuwe stukken RVS in. Die einddemper viel me ontzettend mee, er werd me verteld dat deze slechter was. Dan eerst de stukken tussen kat en einddemper in vervangen. Voorlopig weer een heerlijk stille XM, had al bijna de neiging om een petje te kopen om het af te maken.

furriegurrie
afbeelding van furriegurrie
RE:
Goed bezig hoor! Dat vind ik het gave aan een Xm V6. Heerlijk stil, maar toch voldoende vermogen om vlot in luxe te rijden....
Djidde
afbeelding van Djidde
  • XM 3.0 V6 24v Aut 1998
RE: Mijn lichtblauwe V6 24v

Dankjewel, het was best een pokkeklus. En heb precies hetzelfde gevoel met de XM V6. M'n vrienden zijn ook altijd zeer te spreken over de snelheid, comfort en stilte van deze bak, om die reden pakken we meestal de XM als we ergens heen ​gaan. 

Veen
afbeelding van Veen
  • XM Turbo CT Exclusive
  • XM V6 24v Multimedia
  • XM Turbo CT SXclusive
RE: Mijn lichtblauwe V6 24v

Mijn uitlaat zitten ook wat lapjes plaatstaal op. En de flensen naar de einddemper zijn bij beide XM's ook al vastgelast...

Ach, en voor je het weet ben je zo weer een jaartje verder ...  

__________
Crepuscule

Djidde
afbeelding van Djidde
  • XM 3.0 V6 24v Aut 1998
RE: Mijn lichtblauwe V6 24v

Het is ook een prima oplossing, alhoewel er bij mij over een tijdje niet veel meer te lassen valt vrees ik. Ik schrok ook een beetje van die flens die door was, want daardoor had m'n einddemper mooi tijdens het rijden op de grond kunnen klappen en dat was niet zo leuk geweest voor de bodem van de XM.. 

Heb wel van de gelegenheid gebruik gemaakt en alle maten van de uitlaat genoteerd, zoals lengte van de dempers, breedte en waar ze ongeveer zitten. Komt niet op de millimeter nauwkeurig maar is wel fijn als een grove indicatie.  Eerste na te maken stuk is het 1 pijp -> demper -> 2 pijpen -> 1 pijp stuk. De dwarse demper ben ik nog niet over uit wat ik daarmee doe; weglaten of ook een RVS oplossing voor bedenken. Bij hogere toerentallen gaat die demper pas werken, bij lagere toerentallen laat hij het gas direct door naar de volgende demper (kleine opening). Ik kan niet een universe demper vinden die ongeveer hetzelfde werkt dus dan zou ik zelf wat moeten verzinnen.

Djidde
afbeelding van Djidde
  • XM 3.0 V6 24v Aut 1998
RE:

Afgelopen zondag en maandag bezig geweest met de lekkage van mijn XM. Drukregelaar lekte eerst een beetje en ging opeens heel erg veel lekken. O-ringen had ik klaar liggen, dus maar 'even' onder handen nemen.

In de onderhoudshistorie stond dat door een niet nader te noemen garagebedrijf de drukregelaar en pomp vervangen waren voor compleet nieuwe exemplaren. Ik ben ook benieuwd of die nieuwe drukregelaar inclusief kit kwam in plaats van de conische afdichting die de grotere leiding nodig had. Het zat vol met blauwe pakking. Dit was ook een denkfout met terugmonteren, ik heb het verwijderd zonder er bij na te denken dat het dus was omdat dat conische afdichting miste.

Afijn, drukregelaar eronder uit wat geen fijn klusje is door de krappe ruimte maar ook niet bijzonder spannend, en maar open maken op de bankschroef. Een klein gaatje geboord zodat ik de klemring eruit kon drukken en voorzichtig het veergedeelte naar buiten laten komen. De o-ring was compleet plat en het is niet te verbazen dat daar dus zoveel LHM langs liep. Nieuwe o-ring geplaatst (van een paar tientallen centen, kosten zijn dus niks!) en teruggemonteerd. Gelijk ook de O-ring onder het retourkapje vervangen. Toen kwam het terugplaatsen, en daar ging het dus mis. Doordat dat schaaltje miste kon de leiding niet vast gedraaid worden en bleef het geheel keihard lekken. In eerste instantie had ik dit niet door, dus ik heb een andere drukregelaar gepakt, deze ook voorzien van nieuwe ringen en deze geplaatst, zelfde lekken. Uiteindelijk in een exploded view gezien dat er dus een conische afdichting bij hoort, en die zat er dus niet in. Dat geklungel heeft me een hoop tijd gekost, maar uiteindelijk zat het geheel weer. Ook zit er een nieuwe voorraadbol op, oude was echt op. Na het starten stijgt ze weer snel en soepel op, en de regelaar is nu weer kurkdroog. Op naar de APK.

Er staat al een vrij uitgebreide beschrijving op de site over de drukregelaar en het vervangen van deze o-ringen, maar voor degenen die het anders niet aandurven kan ik best even een filmpje maken. Het is een klusje van niks en je hebt vrij weinig gereedschap nodig. 

Helaas heb ik dus geen tijd gehad om de druk in de regelaar te herstellen met behulp van metalen ringen. Is er iemand op dit forum die daar ervaring mee heeft? Anders neem ik het ding mee naar mijn opleiding om hem daar te laten testen.

Grootj
afbeelding van Grootj
  • Citroen XM 2.0 TCT Exclusive (verkocht)
RE: Mijn lichtblauwe V6 24v

Djidde zegt:

<p>Helaas heb ik dus geen tijd gehad om de druk in de regelaar te herstellen met behulp van metalen ringen. Is er iemand op dit forum die daar ervaring mee heeft? Anders neem ik het ding mee naar mijn opleiding om hem daar te laten testen.</p>

 

Hier had ik wel plannen voor, maar mijn manometers zijn gejat toen ze hebben ingebroken in mijn garage blush Ik denk nog steeds dat hiermee een hoop extra comfort verkregen kan worden !

Ex: 1999 XM 2.0 Turbo CT Exclusive

1983 LNA 11RE Cannelle

1984 Renault 4 GTL

 

Djidde
afbeelding van Djidde
  • XM 3.0 V6 24v Aut 1998
RE: Mijn lichtblauwe V6 24v

Dat is balen! Voorlopig doet die regelaar van mij het ook wel weer prima, ik zou alleen graag ook weer een perfect functionerende willen. Na bijna 3 ton heeft die veer toch wel wat op zijn donder gekregen. 
Ik ben zelf ook benieuwd wat het doet. Heb er voorlopig zelf eigenlijk de tijd niet voor, maar als ik het spul kan testen op de opleiding is dat natuurlijk ideaal, kan ik het combineren.  

Djidde
afbeelding van Djidde
  • XM 3.0 V6 24v Aut 1998
RE: Mijn lichtblauwe V6 24v

XM lijkt wat directer te reageren qua veergedrag; lijkt aannemelijk sinds er een flinke hydraulieklekkage in een hogedrukcircuit weg is. 

Naast een cosmetische upgrade van de sierstrips met vinyl wrap, heb ik ook vinyl wrap besteld in een rode "4D" kleur. 


Waar dat voor is..?


Een reflectorplaat namaken. Ik vind een reflectorplaat erg mooi, maar ze zijn vrij zeldzaam en dat roept om alternatieven. Op bovenstaande foto lijkt het een stuk donkerder, maar dat komt omdat de wrap meer reageert op licht dan een originele reflectorplaat.


De wrap los tegen de klep aangelegd, en gekeken hoe de kleur van de achterlichten doorloopt; je ziet het verschil, maar het staat net.


De lichtreflecties komen van de vouwnaden van de wrap. Zit niet tegen de auto aangeplakt, enkel een testpassing. Kleur staat goed, maar had ietsje donkerder gemogen misschien. Ook spiegelt deze wrap vrij veel. Ik ga hier een andere bijbestellen en kijken of dat beter past, maar ik ben tot zover tevreden. In het echt ziet het er goed uit, en als dit er strak tegenaan geplakt zit kom ik qua looks aardig in de buurt van een echte.  

Verder op het programma voor de XM; vrij weinig, behalve klaar maken voor de winter; balken volspuiten met olie, andere banden erop en lekker de natte en koude maanden niet rijden. Voor dat doel heb ik inmiddels een AXje gekocht.

Mark
afbeelding van Mark
  • V6 '94 Rouge Griott Nacré
  • V6 '91 Gris Dolmen R.I.P.
RE: Mijn lichtblauwe V6 24v

Wat is er mis met de reflectorplaat? Ik vind die folie echt totaal niet passen. Als je bang bent voor barsten in de plaat kun je op de plek waar een gaatje moet komen ook met een flink verhitte priem een gaatje prikken, of gewoon heel rustig boren, en zeker niet klein beginnen en dan naar groot werken maar meteen de 4 of 5 mm erop zetten. Het vergrotend boren op kunstof werkt niet omdat de boor vaak vrij snel gaat happen. Stukje stof (katoen lapje) onder de boorpunt leggen werkt ook goed. 

Je vais reussir, tout simplement parce que je refuse de perdre.

Djidde
afbeelding van Djidde
  • XM 3.0 V6 24v Aut 1998
RE: Mijn lichtblauwe V6 24v

Even een update op dit topic.

Na jaren geen XM te hebben gereden (maar wel altijd 1 in het bezit heb gehouden) heb ik afgelopen jaar de blauwe weer klaargemaakt. Uiteraard is stilstand niet persé goed voor een XM, en er was een flinke waslijst aan werk ontstaan. Wat is er allemaal gebeurd (niet specifiek in deze volgorde wink)

  • Retourslangen veerpoten voor waren bros, zijn vervangen
  • De airco deed het niet sinds ik de auto in bezit had. Daarom gekozen om de condensor, aircopomp en droger te vervangen. Systeem is vervolgens gespoeld en gevuld. Heeft het bij 38 graden in de ardennen prima gedaan, maar hield er van de ene op andere dag mee op. Systeem is nog steeds 100% op druk, dus hier laat ik een garage naar kijken, vermoed dat er toch achterblijvend vuil in zit en dat er een ventiel of klepje verstopt zit.
  • Nieuwe kentekenplaten en originele reflectorplaat achter geplaatst.
  • Nieuwe veerbollen geplaatst (voor en achter). Hydractive en voorraad al wel besteld, nog niet geplaatst.
  • Er waren veel lekke retourslangen onder de auto. Bijna allemaal vervangen.
  • De uitlaat was op meerdere plekken doorgerot, maar de dempers waren eigenlijk nog in goede staat. Nieuwe flenzen en pijp besteld en aangelast. Hierdoor staan de eindpijpjes ook weer gecentreerd in de bumperuitsparing. Teruggehangen met nieuwe uitlaatrubbers.
  • Blokjesvelgen laten poederen en voorzien van Vredestein Ultracs (voor de puristen: ja, een schande, blokjesvelgen in 1 kleur, maar ik koos voor het gemak en ik vind het er nog steeds tof uit zien).
  • Nieuwe LHM.
  • Nieuwe Varta silver accu.
  • Fiamm luchthoorn gemonteerd.
  • Distributieriem en waterpomp
  • Nieuwe multiriem en spanners
  • Krukaskeerring distributiezijde.
  • Nokkenaskeerringen
  • Regulier onderhoud: motorolie, filter, luchtfilter en bougies.
  • Remschijven en remblokken rondom.
  • Alle klepdekselpakkingen.
  • Ruitenwissers.

Wat staat er nog op de to-do lijst (die alleen maar langer lijkt te worden, welkom terug in de wereld van XM's.):

  • Display links repareren, missende pixels
  • Ik heb twee laatste model hydractivekleppen gekocht; deze moeten eronder, samen met nieuwe hydractivebollen.
  • Hoogteregelaren schoonmaken en voorzien van nieuwe pakkingen.
  • Drukregelaar reviseren; zorgen dat deze weer op de juiste druk werkt.
  • Nieuwe voorraadbol, oude is niet geweldig meer.
  • Er is een steen op de lekzak links achter gekomen waardoor deze begon te lekken. On the road kunnen rapareren met zwarte siliconengasket, maar moet uiteraard vervangen worden.
  • Veerschotels.
  • Het schuifdak heeft (soms) een kleine lekkage. Kijken waar dit aan ligt.
  • Er zit een chinese carplayradio in. Oude stuurbedieningadapter aanpassen.
  • Nieuwe spatborden aan de voorzijde. Een buurvrouw heeft helaas bij het inparkeren het spatbord geraakt. Hij was al niet goed door wat roest aan de onderkant, maar nu ziet het er helemaal niet meer uit. Iemand nog 2 spatborden liggen toevallig? laugh
  • Wat roest aan de dorpels achter. Stelt nu nog vrij weinig voor en dat wil ik graag zo houden, dus dat gaat deze zomer gebeuren. Dit wordt opgevolgd met een bodembehandeling (tectyl/vet/moet ik me nog over inlezen).
  • Lichtschakelaar, CQ, richtingaanwijzer is gesneuveld; rookwolkje en de pook kan niet meer in positie gezet worden. Heb nog wel een reserve, die wil ik van tevoren even checken of het palletje daar ook niet te veel is ingesleten.
  • De automaat wordt binnenkort weer gespoeld, dat is inmiddels alweer een flinke tijd geleden.
  • De lampjes in diverse knoppen (cruise control, interieurlamp ed) zijn stukgegaan, geen idee waarom.

Hoe hij er nu bijstaat:

De Mini Clubman ernaast is overigens onze dagelijkse auto, en is op zijn eigen manier ook fantastisch om in te rijden.

"De lampjes in diverse knoppen (cruise control, interieurlamp ed) zijn stukgegaan, geen idee waarom."

Voor dit onderdeel heb ik de knoppen opengemaakt en zag ik dat in de knoppen een klein printplaatje zit met daarop 2 LED's en 2 bijbehorende current limiting resistors. Aangezien diverse donorknoppen niet even fel waren, heb ik gekozen om een printplaatje te tekenen met daarop in plaats van een LED een variabele zelfregelende weerstand, die onafhankelijk van input voltage zijn stroom hetzelfde houdt. Zou op langere termijn ook wat beter voor de LED's moeten zijn en dan zijn ze in theorie allemaal even fel. Die printplaatjes zijn besteld en worden met de AL5809 drivers (surface mount components solderen ben ik niet goed in) reeds gesoldeerd geleverd, waardoor ik de 3mm LED's thuis kan solderen. Doen m'n knoppies het ook weer en kan ik tenminste zien waar het gevarenlichtje zit. wink Het is niet zo'n bijzonder onderdeel, maar wel fijn om werkend te hebben.

 

Originele PCB van de knoppen ^

^ Nieuwe PCB, met AL5809Q LED drivers (specifiek voor automotive instrument clusters). Even afwachten tot die binnen zijn, heb er een stuk of 30 besteld, aangezien dat nauwelijks meer kost dan 5. Ik zal de ervaringen delen, en dan heb ik dus nog over, mochten anderen dat ook willen (maar volgens mij gaat de verlichting in die knoppen eigenlijk zelden stuk, ik heb gewoon pech. ;)).

Overigens wil ik ook een PCB gaan maken voor mijn nu gefrankensteinde stuurbediening interface. Het werkt, maar met warm weer heb ik wel wat bugs in de werking en dat is niet zo gek met die losse draadjes. Ben uiteraard bereid dit te delen hier.

Verder heb ik de complete werkplaatshandboeken (ingescand, PDF's) weer te voorschijn gehaald en door Adobe OCR gegooid zodat ik makkelijker de reparatieprocedures kan volgen.

Nadat de XM afgelopen jaar (overigens zonder opmerkingen) weer door de APK was, ben ik ermee met vrienden naar de Ardennen gaan, tegen het puntje van Frankrijk. Wat was dat weer genieten zeg, dan weet je weer waarom je XM rijdt. Alle tijd die ik kwijt was aan reparatie was ik gelijk weer vergeten, en het was heerlijk om met 35+ graden de hele week daar door de heuvels kunnen touren, zonder centje pijn.

Aangezien ik de XM helaas niet alleen voor tourritjes gebruik maar soms ook nodig heb voor werk (project in Londen waardoor ik vanaf nu met enige regelmaat naar het vliegveld moet) wil ik de huidige reparatiepunten dan ook snel aanpakken. Maar het is absoluut heerlijk om weer in een XM te kunnen rondrijden, heb hem zeer gemist.

Veen
afbeelding van Veen
  • XM Turbo CT Exclusive
  • XM V6 24v Multimedia
  • XM Turbo CT SXclusive
RE:

Mooi dat deze fraaie XM weer 'on the road' is. Het is ook wel een mooi kleurtje.

Volgens mij zijn er nog wel spatborden in het magazijn te vinden

__________
Crepuscule

JaapSt
afbeelding van JaapSt
  • XM 2.5 TurboD Break
RE: Mijn lichtblauwe V6 24v

Mooie auto. Hoe lang heeft tie stilgestaan? Stond hij wel droog? Verbaas me over al die rubber slangen schade. Bij mij tot nu toe geen last van na 15jr stilstand.

Begrijp ik je goed dat er LED verlichting origineel in het instrumentenpaneel zat? Dat was er toen toch nog niet?

Jaap

Djidde
afbeelding van Djidde
  • XM 3.0 V6 24v Aut 1998
RE: Mijn lichtblauwe V6 24v

Dank! Hij heeft grotendeels onder een afdak gestaan, 4 jaar stil. De rubber slangen is denk ik ook een gevolg van lange stilstand, weer in gebruik nemen in hoge temperaturen en de kilometerstand (300.000). Maar ach, het zijn retourslangen en dat is gelukkig vrij eenvoudig op te lossen. Gaat het voorlopig niet meer stuk. 

En er zitten hier en daar inderdaad LED's in de XM. Niet in het dashboard cluster zelf, maar specifiek in de schakelaars van gevarenlicht, interieurverlichting, cruise control en dergelijke. 

Zoals deze (even gejat van garage 80). 

Daarin zit een kleine printplaat met een groene LED voor ambient verlichting en een gekleurde (geel, oranje of rood) LED als indicatie-lampje. Heb wel vaker gezien dat ze minder fel worden door de jaren heen maar bij mij zijn er helaas een aantal stuk gegaan. Er zitten overigens ook LED's in het code-paneeltje en in de schakelaars die daaronder zitten en volgens mij ook nog in de stuurbediening. Die verlichting doet het bij mij dan nog wel. 

blaueboot
afbeelding van blaueboot
  • Xm 'Exclusive' 2.9 ES9J4 Handgeschakeld - Mauritius Blue (KPKD) <Org. 8488>
  • XM 'Exclusive' 2.9 ZPJ Automaat - Noir Verni (EXY) - CiTuning - <Org. 5243>
RE: Mijn lichtblauwe V6 24v

Ha Djidde! 
Geweldig om te lezen dat je weer in je Xm rijdt! En man, wat een prachtige kleur blijf ik dat toch vinden. 

Qua Airco (ondanks dat je een garage er al naar laat kijken):
Slaat de koppeling van de compressor wel in? Een luide klik van de magneetplaat die tegen het V-bandwiel van de compressor wordt getrokken?
Zoja, dan gaat er richting een elektrische storing van of een relais, pressostaat of KVStemperatuur-module.

Wat bedoel je met "laatste model hydractiefkleppen"? 
Heb je die Xantia dingen gekocht die ik ook heb, of bedoel je gewoon dat je een vervangende set HA2 kleppen die onder jouw wagen horen hebt gekocht?

Je noemt een bodembehandeling. Daar ben ik niet expert in, maar ik heb nu wel wat gezien.
Als je het laat doen, geef er dan liever wat extra geld aan uit. Want het kan snel voor weinig, maar dan baggeren ze de hele onderkant vol met Tectyl inclusief je hoogteregelaars en ander (bewegend) hydrauliekspul wat aan de onderzijde zit. Dus liever iemand die er wat langer over doet maar wel zorgzaam zorgt dat alleen de bedoelde delen een beschermende laag krijg.

Voor de binnenzijde van kokers zou je eens moeten kijken naar Mike Sanders Fett. Ook daar heb ik nog geen ervaring mee, maar het spreekt mij erg aan omdat het spul integenstelling tot de alternatieven pas vloeibaar wordt bij 120 graden Celsius. Dus dat komt niet op een hete zomerdag uit je wagen gedropen.





 

XM - Rijden als een 'ouwe sok' met af en toe een 'petje' op. 

blaueboot
afbeelding van blaueboot
  • Xm 'Exclusive' 2.9 ES9J4 Handgeschakeld - Mauritius Blue (KPKD) <Org. 8488>
  • XM 'Exclusive' 2.9 ZPJ Automaat - Noir Verni (EXY) - CiTuning - <Org. 5243>
RE: Mijn lichtblauwe V6 24v

JaapSt zegt:

<p>Mooie auto. Hoe lang heeft tie stilgestaan? Stond hij wel droog? Verbaas me over al die rubber slangen schade. Bij mij tot nu toe geen last van na 15jr stilstand.</p>



Retourslangen zijn gemaakt van NBR wat oliebestendig is. De keerzijde ervan is dat het slechter bestand is tegen ozon. Iets waar het constant mee omgeven is tenzij je de Xm in een afgesloten ruimte plaatst. Dus ook bij stilstand is het een kwestie van tijd voordat ze er aan moeten geloven. :)

XM - Rijden als een 'ouwe sok' met af en toe een 'petje' op. 

JaapSt
afbeelding van JaapSt
  • XM 2.5 TurboD Break
RE: Mijn lichtblauwe V6 24v

Ik was verbaasd dat tie van mij het na 15 jr nog wel doen.

Ik zit ook wel over Mike Sanders vet te denken. Ik heb mijn XM in 2004 of zo laten tectyleren. Als je nu de koker van achter in kijkt is alle tectyl in bolletjes naar beneden gevallen. Iets vloeibaarders is denk ik beter.

Bodem kun je denk ik zelf ook prima

Jaap

Djidde
afbeelding van Djidde
  • XM 3.0 V6 24v Aut 1998
RE: Mijn lichtblauwe V6 24v

Leuk die ontvangst weer hier!

Met betrekking tot de airco: pomp slaat in en hoor ik pompen, en ik hoor zeker ook een luide klik. Mechanisch lijkt er zo op het oog dus weinig aan de hand te zijn; er lijkt immers ook genoeg druk om het systeem in te laten schakelen. Je hebt het dan over een elektrisch probleem dus? Daar zal ik me anders eens in gaan verdiepen, goeie tip!

En ik heb de Xantia hydractivekleppen gekocht, waardoor je een leiding kan elimineren uit het systeem. Had je topic erover gelezen en kwam er toevallig tegenaan. Heb zelf ook dat de vering hard blijft na een drempel ondanks nieuwe veerbollen. Vermoed dat de in- en uitschakel drukken van de regelaar ook niet meer correct zijn, en samen is dat niet een top combinatie. Dus dan alles maar aanpakken. :)

De bodembehandeling ga ik me zeker nog over inlezen! Ik heb wellicht de mogelijkheid om het zelf te doen en dan weet ik tenminste ook zeker dat er geen vet of tectyl op onbedoelde plaatsen komt. Dat Mike Sanders Fett voor in de balken ken ik en is een mooi product. Ik ga even kijken of ik via mijn werk wat nieuwe dorpeldelen kan laten laseren en kanten, die wil ik dan graag goed houden! 

Djidde
afbeelding van Djidde
  • XM 3.0 V6 24v Aut 1998
RE: Mijn lichtblauwe V6 24v

Helaas nog weinig updates hier; nog geen mogelijkheid tot sleutelen gehad aangezien afgelopen weekend is gebleken dat de koppakking van de Mini waarschijnlijk lek is. Die auto wordt het meest gebruikt dus wordt ook het eerst aangepakt, alhoewel m'n vriendin nu wel dankbaar is dat we toch nog de XM erbij hebben.

Heb wel een afspraak gemaakt voor het spoelen van de automaat en het vervangen van het filter, verder de noodzakelijke spullen besteld voor standaard jaarlijks onderhoud: filters, olie en dergelijke. Ga daarnaast ook het koelsysteem spoelen, met behulp van Forté cooling system flush. De garagist die mijn automaat gaat spoelen is zeer positief over Forté, iemand hier ervaringen ermee?

Nog een ervaringsvraag; heeft iemand reeds onderdelen besteld van boutique laventure association? Er staan een hoop NOS onderdelen op, alles van hydrauliekdelen tot een nieuwe XU10J4R cilinderkop en aandrijfassen. Ik was zelf op zoek naar lekzakken, en ze lijken nog originele te hebben. Ziet er betrouwbaar en goed uit, maar wou even checken of iemand hier het al kent; anders ga ik zsm een bestelling plaatsen. https://www.boutique-laventure-association.com/en/citroen/452-dust-cover.html.

Let wel op dat niet alles in de juiste categorie lijkt te staan, dus altijd onderdeelnummers controleren met de Citroën documentatie.

Pagina's