Gezegend met een originele radio ben ik er achter gekomen dat cassettes niet aan mij besteed zijn en ik ook niet al te graag met cd's aan het leuren ben. Daarentegen wilde ik wel graag muziek uit een extern doosje over de ingebouwde radio kunnen luisteren. Zou je zeggen dat je ff sne een nieuwe radio er in prutst.., maar helaas.. ik wil toch wel graag van de stuurbediening gebruik blijven maken en eerlijk gezegd heb ik me rot gezocht zonder ook maar één radio te vinden die een beetje mooi oogt op de plek van het origineel. En uiteraard geniet ik ook wel een beetje van het idee dat zelfs de meest kansloze junk tegenwoordig te beroerd is om een dergelijk cassetteding te jatten.
Oftewel.., tijd voor wat onderzoek hoe we het mooist een externe audio ingang toevoegen.
De CD-wisselaar wil ik nog kunnen blijven gebruiken, dus werd ik het meest aangetrokken tot de optie om het cassettedeck uit te schakelen en deze te vervangen met de nieuwe ingang.
Hier op het forum is wel een oud (2011) topic te vinden met wat vage foto's die laten zien waar de draden op de printplaat te solderen. Na wat inzoomen en goed vergelijken uitgeprobeerd om tot de conclusie te komen dat dat het toch niet was. Hier werd namelijk aangesloten op de voorversterker van het tapedeck via (naar mijn mening) de verkeerde pinnetjes op die chip.
Hierna nog aardig wat uur besteed op google en een paar mislukte pogingen gedaan om uiteindelijk toch tot het goede antwoord te komen.
Vanuit de voorversterker loopt het cassettesignaal naar de TEA6320. Dit is de chip waar de magie van balance, bass, treble, volume en ook bronselectie plaatsvindt. Op pin 15 en 18 zijn de linker en rechter kanalen van het cassettedeck aangesloten. Echter rechtstreeks hierop een telefoon of mp3 speler aansluiten resulteert in krakend geluid of geluid wat met 'ploppen' wegvalt. Dit is op te lossen door per kanaal nog een ongepolariseerde 220microFahrad condensator er tussen te plaatsen.
En jawel.., na uren geklooi dan toch eindelijk een werkende ingang!
Om een echte HowTo in elkaar te zetten heb ik helaas niet echt de tijd of het geduld. Dus ik plaats even foto’s met korte beschrijving die voornamelijk laten zien wat los en vastgesoldeerd moet worden.
Na de radio geopend te hebben en het cassettedeck verwijdert te hebben komt de TEA6320 in zicht. De beugel waarop het cassettedeck deels rustte dient ook nog verwijdert te worden om toegang te krijgen tot de 'groundpin'.
De chip in volle glorie. Links op de chip zie je de markering die ook op de schematische tekening te zien is.
Schematische tekening. We willen aansluiten op pin 2(GND), 15(IBL), en 18(IBR). Omat ik een 3.5mm jack gebruik, oftewel een TRS jack betekent dat de kabel zo wordt verbonden :
Pin2 => Sleeve
Pin15 => Condensator 220uF => Tip
Pin18 => Condensator 220uF => Ring
Omdat ik er nog niet achter ben hoe ik geluid krijg zonder dat het cassettedeck ingeschakeld wordt zijn de volgende stappen nog nodig.
Als eerste moeten de uitgangen van de cassette voorversterker losgesoldeerd worden. Dit om te voorkomen dat er eventueel ruis doorkomt van de leeskop. Deze voorversterker (TEA0675) is op de andere zijde van de printplaat te vinden. Zogezegd de onderzijde van de radio.
Op de foto is te zien dat ik rigoreus de gehele chip heb losgesoldeert. Dit is eigenlijk niet nodig. Loshalen van Pin1(OUTA) en Pin24(OUTB) volstaat.
Ten tweede moet de cassettespeler denken een cassette te bevatten. Anders is de cassettebron niet te selecteren of te beluisteren. Dit kan door een cassette te plaatsen waar geen binnenwerk meer inzit, maar ook op de volgende manier. Dit om mechanisch geluid te beperken.
Door de omcircelde schuif naar achteren te drukken gaat de speler in de stand die hij ook zou hebben als er een cassette in wordt gedaan.
In principe is dit voldoende. Maar aangezien voorgaande stap weer ongedaan wordt gemaakt door het indrukken van de 'eject'-knop wil ik voorkomen dat dat mogelijk is. Daarom heb ik provisorisch een blokje hout van 15mm dik geplaatst op het cassettemechanisme.
Nu kan alles weer dicht en hebben we een radio met aux ingang die beluisteren valt als de cassettebron geselecteerd wordt.
Uiteraard ben ik nog niet helemaal tevreden. Omdat het mechaniek van de cassettespeler nog functioneert hoor je het ook. Het liefst zou ik dit in z'n geheel uitschakelen. Maar simpelweg het ding loskoppelen heeft als gevolg dat de 'cassette'-bron niet te selecteren of te beluisteren valt.
Na heel wat meten en proberen ben ik er achter gekomen hoe ik kan emuleren dat er een cassette speelt zonder dat de speler aangesloten is. Helaas gaat dit iets ingewikkelder dan enkel een paar draadjes te overbruggen.
Voor de beeldvorming een foto van de stekker.
Bruin en Geel dienen permanent doorverbonden te worden.
Groen dient permanent met een Ground doorverbonden te worden.
(Ground valt te vinden op de Rode en Grijze draad)
Maar dan....
De laatste schakelaar wordt kortstondig gesloten als de cassette daadwerkelijk gaat spelen. Dit om de 'mute' functie uit te schakelen die standaard aanstaat. Dit valt na te doen door kort Blauw met Ground te verbinden. Helaas werkt het niet als Blauw permanent met Ground doorverbonden is. En moet pas gebeuren nadat de cassettebron geselecteerd is.
Dus vandaar dat voorlopig de cassettespeler nog mechanisch werkt om dit te doen. Maar als er een oplossing is om dit na te bootsen zou ik dat toch prettiger vinden. Dus voorlopig nog even daar over nadenken en hopen dat hier iemand een idee heeft.
XM - Rijden als een 'ouwe sok' met af en toe een 'petje' op.
Dit gaat technisch mijn pet ver te boven, maar bijzonder leuk om te lezen dat iemand zo bijzonder gemotiveerd aan het werk is om alles perfect te krijgen.
Voorgangers: BX 19D: SR-39-ZY (rood); XM 2.1TD YS-93-GH(Berline Rouge); XM 2.1TD HL-LR-66(Berline Noir Verni); XM 2.1TD JN-SP-74(Break Vert Vega); XM 2.1TD 08-RD-VZ(Break Vert Vega); XM2.1TD 12-DF-FK (Break, Vert Vega)
Mooi om je originele radio te houden. Die staat toch het mooiste in het interieur! Top oplosssing
Erg mooie oplossing zo. Heb zelf wel eens gekeken naar het gebruik van een apparaat dat een CD wisselaar zou emuleren, maar dat ging qua kennis van elektrotechniek voor mij te ver. Originele staat inderdaad het mooist.
Super gedaan, bedankt ook voor de uitleg :-)
Zelf heb ik het nu zo opgelost; kastje tussen de antennekabel gezet, op dit kastje de originele FM antenne, een DAB+ antenne, een AUX in en een USB in port.
Enige ''nadeel'' is de bediening die net als een parrot een eigen display met toetsen heeft. goed, nou kan je dit netjes weg werken en enkel inschakelen wanneer je het gebruikt uiteraard.
Voordelen hiervan wel dat je DAB+ hebt, USB port en voor mijn gevoel beter FM ontvangst met de originele radio.
Toch vind ik de manier zoals het jou is gelukt nog mooier, geen kastje, geen display..gewoon netjes en strak; well done.
Tom.
@Djidde
Veel kennis van elektrotechniek heb ik ook niet. Moet het voornamelijk hebben van een kleine basis en en heleboel Google. Was in eerste instantie naïef genoeg om te denken dat de cd-wisselaar wel met 2 tulp kabels aangesloten zou zitten. Maar toen ik zag wat voor stekker het eigenlijk is heb ik die optie maar snel gelaten voor wat het is. Ook dat gaat mij net iets te ver om iets mee te kunnen.
Zo'n bypass FM module is eigenlijk ook nog best mooi. Wel een hoop functies die er voor mij niet toe doen, maar als ik ff zoek dan kan je voor vrij weinig iets krijgen wat letterlijk alleen een aux input toevoegd. Gewoon tussen de antenne en de radio prikken (wel weer een kastje en schakelaartje wegwerken). Eerste wat ik tegenkom
Niet eens bij stil gestaan dat zoiets zou bestaan. Verder dan een ruisenende FM-transmitter heb ik niet gedacht.
XM - Rijden als een 'ouwe sok' met af en toe een 'petje' op.