25 jaar XM

9 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
Lignage
afbeelding van Lignage
25 jaar XM

Vandaag bestaat de XM officieel 25 jaar. 23-05-1989 was de commerciële introductiedag. Ik weet het nog goed. Nu, 25 jaar later is er geen haan die er naar kraait. Jammer is dat. De XM heeft bij velen onder ons heel wat teweeg gebracht in die 25 jaren. Een kwart eeuw is voorbij gevlogen. Mijn eerste proefrit was in het najaar van 1989, het viel in eerste instantie wat tegen, ook het uiterlijk. Dat is in die 25 jaar allemaal goed gekomen. Over 6 mnd. beweeg ik mij 21 jaar continue per XM voort. Er was haat en liefde, en ook lusten en lasten. De laatste jaren waren er voornamelijk haat en lasten. Vorig jaar tijdens het jubileumevenement in Luxemburg kwam de liefde voor een deel terug. Het gevoel werd weer zweverig en de aanblik van die mooie konten in colonne door het heuvelige landschap deden de haat en lasten vergeten. Tegenwoordig sta ik na het parkeren weer even naar mijn gevlekte Y4 te staren. Het is toch een soort verliefdheid... Wat is een XM toch mooi gelijnd vergeleken met de hedendaagse creaties met veelal onderbemeten motorisatie. Koester uw XM, zo worden ze helaas niet meer gemaakt tegenwoordig...

Kees Prins

RensKorevaar
afbeelding van RensKorevaar
RE: 25 jaar XM

Van harte gefeliciteerd, XM!

Marc Alsemgeest
afbeelding van Marc Alsemgeest
  • 2.1 TD Break Bleu Mauritius 1997
  • 2.1 TD Berline Gris Graphite 1999
  • C4 coupé Bleu Oriental Nacre 2004
RE: 25 jaar XM

+1

Voorgangers: BX 19D: SR-39-ZY (rood); XM 2.1TD YS-93-GH(Berline Rouge); XM 2.1TD HL-LR-66(Berline Noir Verni); XM 2.1TD JN-SP-74(Break Vert Vega); XM 2.1TD 08-RD-VZ(Break Vert Vega); XM2.1TD 12-DF-FK (Break, Vert Vega)

Veen
afbeelding van Veen
  • XM 2.0 TURBO CT Exclusive - Gris Crepuscule
  • XM 2.0 16v - Bleu Mauritius
  • XM V6 24v Multimedia - Rouge d'Enfer
RE:

Mooi gesproken! En jij weet dat soort dingen natuurlijk weer heel precies. Dank voor deze reminder. Jij bent onze enige echte XM-encyclopedie. 

Ik heb er op FaceBook nu ook even een melding van gemaakt met een 19 minuten durend filmpje van de introductie !!!!

https://www.facebook.com/pages/Citroën-XM-Club-Nederland/142068649170915?ref=hl

 

__________
Crepuscule

Veen
afbeelding van Veen
  • XM 2.0 TURBO CT Exclusive - Gris Crepuscule
  • XM 2.0 16v - Bleu Mauritius
  • XM V6 24v Multimedia - Rouge d'Enfer
RE:

Maarruhhh..... is de XM nu ook officieel een oldtimer ?  anyone 

__________
Crepuscule

Lignage
afbeelding van Lignage
RE: 25 jaar XM

Ik vergeet echter ook een boel hoor Frank, maar gelukkig heb ik mijn papieren archief nog icon_wink

Naar mijn bescheiden mening is een auto van 25 eerder een belegen youngtimer...

Jan-hendrik
afbeelding van Jan-hendrik
RE: 25 jaar XM

De eerste keer dat ik een XM mocht aanschouwen was op de snelweg van Hiroshima naar Yamaguchi. Met mijn gezin was ik op weg naar Oita in Kyushu. Wij reden in een vers gerestaureerde Traction Avant B uit 1953 met een snelheid van 90 kpu. In de spiegel zag ik een auto van achteren snel naderen, daarna inhouden en kwam toen naast ons rijden. De twee inzittenden in het type 1 XM  keken even nieuwsgierig  en vertrokken met hoge snelheid naar de horizon. Het jaar was 1993. Ik was toen nog niet zo onder de indruk van de XM, maar toch reed ik 2 jaar later in een gloednieuwe XM 2 V6 icon_e_biggrin Mijn huidige XM is nog lang niet aan de kwart eeuw toe, maar misschien maak ik dat nog mee.

Ik zal de auto zo lang mogelijk op de weg proberen te houden, want hij zou wel eens de laatste mooie en comfortabele creatie van Citroen kunnen zijn. Een auto met een uniek karakter, soms wispelturig, een auto die je kunt haten of lief hebben - maar voor mij geldt meestal (!) het laatste.

2000 XM 3.0 V6 24v Exclusive Auto - 68k km LHD RP8569

Hiroshima, Japan

a.vaneijk
afbeelding van a.vaneijk
RE: 25 jaar XM

Mijn liefde ging uit  naar de XM door de mooie lijn maar na 24 jaar in dit mobiel rond te rijden is deze  verder uitgegroed door de techniek.
Iedere keer weer de verbazing als er weer iets haperde, Hoe doen zij dat, echt apart en daar krijg je waardering voor plus een een dot kennis.

Als ik de ruimte had zou ik ieder type aanschaffen om er van te smullen.

Zo maken de fabriekanten dit soort niet meer.

""XM iets bijzonder Hou hem Heel !! "

 

Citroën XM is bijzonder, Houw hem heel !!

jabaar
afbeelding van jabaar
RE: 25 jaar XM

Geniet nog elke dag van mijn XM.

Laat dat duidelijk zijn, ondanks dat ik het soms een vervelend ding vind. Had ik maar geen 2.1 TD moeten willen rijden voor veel dagelijkse kilometers. Met al dat gedoe met die dieselpomp. Ben een dieselrijder dus berekend. Heb de Xm voor een deel voor de fun.

Vooral het fun-gedeelte wint het tot nu toe. Wens dat ik een XM TCT of een V6 kan gaan rijden en als die het een dagje of meer niet doet ga ik aan de slag om het op te lossen. Dan gaat het fun-deel groter worden.

Mooi, lomp en vierkant genoeg voor de jaren 90. En toch net anders. Denk aan de mix van vierkant en ronde vormen. 12 of zelfs 13 ruiten. Hou je van vierkant dan neem je een type 1, want dan is de binnenkant ook zo. Wil je de mix dan kies je voor type 2: vierkant van buiten en rond van binnen. Stuur met 1, 2 of meer spaaks kan allemaal.