Exporteren en typegoedkeuringsnummers

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
Faberjan
afbeelding van Faberjan
  • V6 3.0l 12v
  • Xsara Break 1.6 16v
Exporteren en typegoedkeuringsnummers

Beste vrienden,

voor de volgende uitdaging zou ik gaarne een beroep doen op jullie (mee)denkvermogen. Het volgende is het geval: ik heb mijn dame geëxporteerd naar Frankrijk. Daar hebben wij een huis in Aquitanië en daar wonen wij doorgaans de helft van het jaar. De XM V6 werd te duur, maar van wegdoen kon geen sprake zijn. Logische oplossing was dus naar Frankrijk er mee.

Tot zover. Ons goed geïnformeerd, de benodigde papieren verzameld ( dat kostte nogal tijd en geld, maar goed), de nodige essentieéle reparaties gedaan aan de XM en op weg. 1000 km verder keurig tot stilstand voor de voordeur van ons huis zonder een centje pijn. 's Maandags direct een Controle Technique laten uitvoeren, waar ze vlekkeloos voor slaagde. Mooi! Volgende dag met vriendin naar de Préfecture de Dordogne afgereisd om de felbegeerde 'carte grise' af te halen, MAAR: daar viel het sprookje in duigen. Om een auto te kunnen importeren in Frankrijk heb je een zgn. Certificate de Conformité nodig ( ofwel een COC ) Dit formulier kun je bestellen bij elke Citroenndealer, welke zo'n velletje vol voertuiggegevens dan op zal vragen in het hoofdkantoor in Amsterdam, voor de slordige somma van 130 Euro. Daarmee kunnen de baliekluivers in het franse gemeentehuis dan uit de voeten, zo niet met die van mij. Dit was een zeer afwijkend velletje, wat ze niet (her)kenden, bovendien in het Nederlands was geschreven en ook nog allerlei enge getallen bevatte, die ze helemaal niet begrepen. Paniek in de tent.

De dealer in Capelle a/d IJssel, waar ik mij vervoegd heb om mijn COC te bemachtigen, heeft mij na te hebben geïnformeerd in Amsterdam afgescheept met een ( weliswaar gratis ) vodje met wat nummers ipv een echte COC, met het verhaal dat er voor mijn XM geen COC beschikbaar zou zijn, maar dat alle benodigde informatie ook op het vodje zou staan. Niet dus. Onverichterzake dropen wij af en keerden huiswaarts, ons afvragend hoe verder? Citroën Frankrijk in Parijs stelt zich uitermate bot en onverschillig op, Citroen Nederland geeft tot op heden geen gehoor.

Volgens de Fransen ontbreekt aan mijn XM het typegoedkeuringsnummer. Weet iemand hoe, waar en wat ik dat kan vinden? Ik weet alleen dat het  begint met 'e2'

ik hoop dat er onder jullie iemand is met kennis van zaken, die me wellicht in de juiste richting kan zetten.

Alvast weer mijn hartelijke dank,

Vanuit een regenachtig Frankrijk met warme groet,

Faberjan

Mark
afbeelding van Mark
  • V6 '94 Rouge Griott Nacré
  • V6 '91 Gris Dolmen R.I.P.
RE:

 Je hebt alles gedaan wat je moest doen, echter die #$$/&%÷#(¥£ van een garagehouder heeft het goed voor je verkloot. En voor wat betreft die Franse prefectuur, geen coc (want die is namelijk internationaal opgesteld) geen carte griss. Dat is geen onwil, zo werke ze. Zou je moeten weten als je er woont.

Geen coc beschikbaar is je reinste larie, die garagehouder had er gewoon geen zin in. Die kreeg van mij nog flink wat op zijn vestje.

Je vais reussir, tout simplement parce que je refuse de perdre.

Faberjan
afbeelding van Faberjan
  • V6 3.0l 12v
  • Xsara Break 1.6 16v
RE: Exporteren en typegoedkeuringsnummers

Zo is het. Ik neem de franse ambtenaren niets kwalijk, hoor. Mijn administratie is niet op orde en 'out-of-the-box' denken wordt niet van ze verlangd. Wel heb ik inmiddels met Citroën Nederland gesproken, zij moesten tot de conclusie komen dat er voor mijn XM geen COV kan worden afgegeven, omdat Citroën daar pas mee is gestart vanaf 1996 en mijn dame stamt uit 1994. Voor een officieël typegoedkeuringsnummer moest ik mij dus vervoegen bij Citroën Frankrijk. Hier uiteindelijk een vriendelijke dame aan de lijn gekregen, die mij de procedure uitlegde. Alle benodigde originele!  papieren in een enveloppe, cheque voor 160€ erbij plus een gefrankeerde en aan mij zelf geadresseerde envelop. Geheel opsturen, drie weken laten sudderen en hopen op de COC plus mijn papieren terug. Iemand moet de Fransen toch eens uitleggen wat internet is, geloof ik.

Via Citroën en wat noest gegoole uitgekomen bij website Certifauto in Parijs, die zelfde service levert, maar dan online met de mogelijkheid tot betaling van bedrag ( plus tientje meer, welja ) via Paypal. Ten einde raad dit dan maar gedaan, hoop mijn COC dan ook over 12 dagen op mijn franse deurmat te vinden. En, geheel terzijde, vind ik 170 € voor zo'n papiertje je reinste diefstal. We leven toch in een Europese Unie?

warme groet,

Faberjan

Merci,

et je ne regret rien. 

Faberjan.

Ik Sem
afbeelding van Ik Sem
RE: Exporteren en typegoedkeuringsnummers

"Zou je moeten weten als je er woont."

Zou eigenlijk moeten ja. Maar een mens kan niet alles weten; je moet vaak een boel weten voordat je weet dat je eigenlijk maar weinig weet, maar niet iedereen weet dat.

"We leven toch in een Europese Unie?"

Wat je zegt, belachelijk. Leven in een Europese Unie betekent aftikken en nog eens aftikken

 

 

 

Mark
afbeelding van Mark
  • V6 '94 Rouge Griott Nacré
  • V6 '91 Gris Dolmen R.I.P.
RE: Exporteren en typegoedkeuringsnummers

Sorry, Sem dat ben ik niet met je eens, geheel niet zelfs, ten eerste, als je je vestigd in een land vind ik dat je s'lands gebruiken behoort te begrijpen en dus weet hoe er gewerkt en geleefd wordt.

En voor wat betreft de EU, import van een auto naar Dld kost je ongeveer 60 euro, inclusief kentekenplaten........ dus...........

 

Je vais reussir, tout simplement parce que je refuse de perdre.

Ik Sem
afbeelding van Ik Sem
RE: Exporteren en typegoedkeuringsnummers

"als je je vestigd in een land vind ik dat je s'lands gebruiken behoort te begrijpen"

Een waarheid als een koe Mark, maar je kunt niet alles weten wil ik maar zeggen; ook niet dat je vestigd in dit geval met een t moet schrijven (flauw van mij) boeiend

 

Mark
afbeelding van Mark
  • V6 '94 Rouge Griott Nacré
  • V6 '91 Gris Dolmen R.I.P.
RE: Exporteren en typegoedkeuringsnummers

Zoals je zegt ja, begin er dan niet over..........

En nou maar weer ontopic dan!

Je vais reussir, tout simplement parce que je refuse de perdre.