Hele tellerbak donker

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
Brabander
afbeelding van Brabander
  • 1998 XM berline 2.0i-16v Gris Graphite (organr. 7863)
Hele tellerbak donker

Weer wat geks met de dame: van de ene op de andere dag is de hele tellerbak donker. Er brandt geenenkel lampje meer achter toerenteller, snelheidsmeter, kilometerteller, temperatuurmeter en brandstofmeter. Alle verklikkerlampjes die daar tussen zitten doen het wel gewoon (knipperlicht, dimlicht, ABS, et cetera). Het lijkt mij erg gek dat alle lampjes precies op hetzelfde moment besluiten stuk te gaan. En dat deze lampjes op een andere zekering zitten dan de controlelampjes lijkt me ook sterk. Maar wat kan er dan aan de hand zijn?

Mark383
afbeelding van Mark383
  • 1991 V6 Exclusive Vert Triton
RE:

Gok een slecht contact in de stekker of de soldering van de stekkerconnector op de printplaat van de tellerbak. Ik zou het dashboard even los halen en de stekkers van de tellerbak aandrukken. Of even een andere tellerbak aansluiten om te testen, als je die hebt liggen.

blaueboot
afbeelding van blaueboot
  • Xm 'Exclusive' 2.9 ES9J4 Handgeschakeld - Mauritius Blue (KPKD) <Org. 8488>
  • XM 'Exclusive' 2.9 ZPJ Automaat - Noir Verni (EXY) - CiTuning - <Org. 5243>
RE: Hele tellerbak donker

Er zit onder het dashboard ook nog een dimmer.
Die is dacht alleen van de tellerbakverlichting en niets anders in de auto. Dus misschien dat daar iets los zit of dat die het begeven heeft?

XM - Rijden als een 'ouwe sok' met af en toe een 'petje' op. 

Marc Alsemgeest
afbeelding van Marc Alsemgeest
  • 10 XM's in bezit gehad, waarvan 8 gereden. Totaal ca. 2.000.000 km.
  • Nu C6 2.2 HDi, zwart
RE: Hele tellerbak donker

Die dimmer is een potmeter (zo heet dat geloof ik), die door draaien meer of minder weerstand geeft. Na een tijdje bevinden zich op het metalen stripje dat erin zit plekken die zodanig roestig zijn geworden dat er een megaweerstand ontstaat en dus geen enkele stroom meer doorheen gaat.
Effe flink heen en weer jetsen eraan wil helpen. Als je het netjes wil oplossen knopje eruit wippen en metalen strip gaan opschuren.

Voorgangers: BX 19D: SR-39-ZY (rood); XM 2.1TD YS-93-GH(Berline Rouge); XM 2.1TD HL-LR-66(Berline Noir Verni); XM 2.1TD JN-SP-74(Break Vert Vega); XM 2.1TD 08-RD-VZ(Break Vert Vega); XM2.1TD 12-DF-FK (Break, Vert Vega)

Brabander
afbeelding van Brabander
  • 1998 XM berline 2.0i-16v Gris Graphite (organr. 7863)
RE: Hele tellerbak donker

Het was inderdaad de dimmer. Paar keer heen en weer rollen en alles werkt weer naar behoren. Daar zou ik nooit aan gedacht hebben, dus dank voor jullie reacties!