onregelmatig op benzine, goed op gas

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
Herman ten Kate
afbeelding van Herman ten Kate
onregelmatig op benzine, goed op gas

Mijn XM 2.0i 16V rijdt op LPG. Heel fijn in deze dure tijden, zeker omdat dit onze dagelijkse auto is.

Maar er is wel een probleem. Totdat de motor warm is, rijdt ze op benzine en dat doet ze slecht. Start zeer moeizaam en bij gasgeven houdt ze in, motormanagementlampje gaat branden en na een poosje weer uit. Lijkt iets met mengverhouding lucht en benzine. Op gas loopt ze perfect. Uitgelezen met een Lexa, maar die geeft geen uitsluitsel.

Wat hebben een technisch onderlegde vriend en ik al gedaan: Alles wat makkelijk te vervangen is, is vervangen: Labdasonde, Mapsensor, benzinefilter, drukregelaar, gasklephuis gereinigd en de stappenmotor ook. We hebben ook de druk van brandstofpomp gemeten in zowel heen- als retourleiding. Bougies vervangen, injectoren gecheckt en voor de zekerheid ultrasoon gereinigd. Allemaal in orde.
Het lijkt erop dat de ECU rommelt met waarden, want als ze een tijdje alleen op benziner rijdt, verdwijnt de mm-melding en start ze ook beter.

Zijn er meer gasrijders met dergelijke ervaringen en iemand een idee wat het kan zijn?

citroen26
afbeelding van citroen26
RE:

Hebt je de injectoren gereinigd met de spanning erop ? anders heeft het geen zin. Bovendien kunnen ze, en blijven ze, lekken als ze dat deden voor de reiniging OOK NA de reniging. Bij starten zou er dus een laagje benzine op 1 of meerdere zuigers kunnen liggen hetgeen hele rare dingen doet : lamda sensor in de war. knijpt de brandstof toevoer af ......mm lampje gaat branden. zeg niet dat dit DE oorzaak is maar heb je de hele gallerij met de injectoren er nog aan al eens gekeken naar het verstuiverbeeld en zijn ze dicht nadat je even hebt getest ? Ik ga uit van de RFV motor met MP5.1 inspuitsysteem. https://www.ultimatespecs.com/nl/auto-technische-gegevens-specificaties/Citroen/4187/Citroen-XM-20i-16v.html

Veen
afbeelding van Veen
  • XM Turbo CT Exclusive
  • XM V6 24v Multimedia
  • XM Turbo CT SXclusive
RE:


Ik heb de indruk dat Citroen26 weet waarover hij het heeft...  

 

Ik heb een V6 op LPG waar ik ook een storinkje in had en heb die 2 jaar geleden direct naar DMI in Groningen gebracht. Vroeger ooit zelf eens tijden lang lopen klooien met een gewone 2-liter S1 op LPG. Uiteindelijk had DMI die toen ook in een middagje gerepareerd.

Beetje knorrige types zijn het, maar ze verstaan hun vak wel..

__________
Crepuscule

Chris B
afbeelding van Chris B
  • XM V6 Exclusive Berline 1990
RE: onregelmatig op benzine, goed op gas

En wat voor gasinstallatie zit erin? (Merk en type)

Mocht de afstelling van de gasinstallatie wat verlopen zijn dan kan het goed zijn dat de computer "wegleert", dan compenseert de ecu voor de mindere afstelling op gas. Wanneer je dan weer op benzine rijd loopt de motor matig en trekt dat na een tijd weer bij omdat de computer dan weer "bijleert". Zou eens beginnen om de afstelling van de gasinstallatie te laten controleren.