Rook uit dashboard: Digitale airco werkt niet

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
bangmah
afbeelding van bangmah
Rook uit dashboard: Digitale airco werkt niet

Dag heren,

Ik weet niet meer wat het eerst kwam, maar op een bepaald moment rook ik een ietwat elektronica lucht en deed de ontwazeming van de voorruit het niet meer. Natuurlijk had ik geen tijd om daar naar te kijken, maar toen er rook uit het linker ventilatierooster kwam...

Heeft iemand een idee wat hier de oorzaak van kan zijn?

Marc Alsemgeest
afbeelding van Marc Alsemgeest
  • 10 XM's in bezit gehad, waarvan 8 gereden. Totaal ca. 2.000.000 km.
  • Nu C6 2.2 HDi, zwart
Re: Rook uit dashboard: Digitale airco werkt niet

Niet werkende digitale airco is verdenking nummer 1: zekering F2 onder de motorkap, al vaker hier beschreven.
Deze kan ook zelfs tot brand veroorzaken. Als de rook hiervan onder de motorkap dwarrelt tot de ingang van de ventilatie, dan komt ze ook in de cabine.

Kortom: kap open en zekering/zekeringhouder inspecteren!
En zsm tot zwevende zekering ombouwen.

Voorgangers: BX 19D: SR-39-ZY (rood); XM 2.1TD YS-93-GH(Berline Rouge); XM 2.1TD HL-LR-66(Berline Noir Verni); XM 2.1TD JN-SP-74(Break Vert Vega); XM 2.1TD 08-RD-VZ(Break Vert Vega); XM2.1TD 12-DF-FK (Break, Vert Vega)

Djidde
afbeelding van Djidde
  • XM 3.0 V6 24v Aut 1998
Re: Rook uit dashboard: Digitale airco werkt niet

En er hoort een 30A zekering in te zitten.. zit er een hogere in heb je kans dat je de elektronica van het bedieningspaneel het begeven heeft (al gebeurt dit niet vaak). Als je een kwartiertje de tijd hebt bouw je inderdaad een zwevende zekering in, dit is een heel klein klusje.
Dit is een bekend probleem, omdat het er heel erg warm wordt. Je aircopaneeltje is immers constant aan, dus dan krijgt dat houdertje continue te kampen met hitte. Hierdoor gaat het houdertje smelten bij de voet van de zekering, waardoor contact zeer moeilijk te maken blijft.

citroen26
afbeelding van citroen26
Re: Rook uit dashboard: Digitale airco werkt niet

Euh,.....Djidde: het is niet het aircopaneeltje wat de zekering doet smelten. hierin zitten slechts 2 lampjes. De aircopomp zit ook op deze zekering naarmate de compressor/airco pomp zwaarder gaat lopen trekt hij meer amp's. Ik heb er nu al zo'n 8 jaar een 40A zekering in het orginele zekering voetje en dat gaat nog steeds goed. Volgend jaar komt er een nieuwe pomp in (om de goden maar niet te verzoeken.........uiteindelijk zal die 40A het ook niet meer redden)

Citroën-das-pas-fën
afbeelding van Citroën-das-pas-fën
Re: Rook uit dashboard: Digitale airco werkt niet

Trekt zo'n koppeling meer dan 30A wou je zeggen? Je hebt het dan over meer dan 360W continu hé (bij airco aan)
Jij hebt dan wel geluk, die voetjes blijken sowieso ondergeconstrueerd. Er loopt hoe dan ook een flinke continue stroom door. Maar ik zie ook geen grotere verbruikers dan de magneetkoppeling erachter, dus je zult wel gelijk hebben. Maar de compressor zelf trekt geen stroom hoor, dus ik zie ook niet in hoe dat door de jaren heen een hogere stroom moet gaan afnemen.
Unless I'm missing something, ofcourse.

  XM 3.0 V6 12 klepper. An oldie but a goodie.
  • Turbo's blazen.
  • Schokbrekers zuigen.
  • V6-en huilen.
Djidde
afbeelding van Djidde
  • XM 3.0 V6 24v Aut 1998
Re: Rook uit dashboard: Digitale airco werkt niet

Ik zeg ook niet dat het de schuld van het aircopaneeltje is.. Ik zeg dat door de hitte die zekering kan smelten, omdat er veel doorheen moet. Als gevolg daarvan kan het best zijn dat het paneeltje de geest geeft. Ik denk dat het ook een kwestie is van geluk hebben. Sommige XM's hebben bijna alle zekeringen nog af fabriek zo, en er gebeurt niks mee, en anderen hebben volledig vastgesmolten boeltje..