XM aanschaffen

16 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
Harry Manders
afbeelding van Harry Manders
XM aanschaffen

Goedendag,

kleine vraag met mogelijk grote gevolgen.

Na jarenlang lease rijder te zijn geweest, verander ik nu van baan en moet op zoek naar een eigen auto. Altijd vol jaloezie gekeken naar de XM rijders en dus nu ...

Ik ga jaarlijk maximaal 12500 kilometer rijden met deze auto, gewoon woon werk verkeer en wil een auto waar ik de komende 5-6 jaar redelijk probleemloos mee zou kunnen rijden.

Mijn oog viel op deze :
http://www.autotrack.nl/tweedehands/citroen/xm/7062993/kosten

Waar moet ik op letten, wat zijn de zwakke punten enz.

Wie kan mij helpen.

Alvast bedankt.

Harry

Xsara Coupe
afbeelding van Xsara Coupe
Re: XM aanschaffen

Welkom op het forum en verstandige keuze! Erg mooie Xm heb je ook op het oog!

Er zijn 2 erg dure dingen bij deze auto. Je hebt het geluk dat de automaat er niet in zit. Een 4HP20 zou het binnen de door u opgegeven termijn zeker begeven. De koppeling is sterk zat om de 3 ton te halen, let alleen even op hoe ze koppelt..

De dure punten:

1. De uitlaat. Deze is deels niet meer leverbaar en wat wel leverbaar is, is erg duur. Let dus op of er een nette onder zit. Alternatief is een RVS uitlaat bij EPS laten maken. De kosten daarvan komen op ongeveer 900 euro van voor naar achter..

2. De distributieriem. Reken bij een dealer op ongeveer 1250 euro! Deze moet af fabriek iedere 10 jaar of 120.000 km... Als het goed is, is die dus net gedaan.. Anders geen kilometer mee rijden!

Verder een prachtige kleur voor de Xm, een mooie kilometerstand en een zeldzame combinatie van de laatste V6 24v met handbak! Ik heb er zelf ook zoeen en je ziet ze erg weinig. 95% is automaat..

Uiteraard is het buiten deze twee specifieke punten handig de aankooptips van de site van de club te downloaden en die mee te nemen. Iemand met verstand van de Xm is nog veel beter! De meeste kenners hier hebben erg snel door wat voor auto het is!

maartenh
afbeelding van maartenh
Re: XM aanschaffen

Xsara Coupe zegt:

Een 4HP20 zou het binnen de door u opgegeven termijn zeker begeven.

Een automaat die het binnen 62.500/ 75.000 begeeft? :roll:
Dat is wel heeeeeeel erg kort door de bocht zeg. helemaal voor iemand van de TC

Gewoon af en toe de olie verversen met de juiste olie en goede hoeveelheid.

Xsara Coupe
afbeelding van Xsara Coupe
Re: XM aanschaffen

Laat ik het even nuanceren.. De kilometerstand van de auto (140) plus de te rijden kilometers is er een grote kans dat de automaat het zal begeven. Daarbij moet ik wel zeggen dat onderhoud hier een ERG grote rol in speelt.
Mocht het toch een 4hp20 worden, neem dan een exemplaar wat onderhouden is en zijn oliewissels heeft gehad..

Citroen heeft het zogenaamde Sealed for Life beleid bij deze bak. Dat wil zeggen dat de olie volgens Citroen nooit ververst hoeft te worden. Dit is dus wat veel dealers ook aanhouden... Dit gaat goed tot ongeveer 200.000 en daarna houd het vaak gewoon op. Een bakrevisie is dan de enige optie.
Gelukkig weten we nu ook dat regelmatig olie verversen en goed onderhoud deze termijn op te rekken is. Er zijn ook verhalen bekend van mensen die 350.000 met dezelfde automaat rijden..
Laat iig iedere 15.000 km de olie verversen en begin met 3 keer vlak achter elkaar.

Maar goed, gaat hier over een handbak dus is ook niet echt aan de orde verder...

furriegurrie
afbeelding van furriegurrie
Re: XM aanschaffen

Welkom en je denkt in de juiste richting! Mooie Xm die je op het oog hebt.
Staat al minstens een aantal maanden te koop, wie weet zit er wat ruimte in de prijs?
Ik heb zelf de zelfde motor (rijdt geweldig), maar inderdaad automaat. Mijne is wellicht iets minder dan deze en had 50k meer gedraaid, maar de kostprijs was ook veel lager, daar kan ik heel makkelijk een bakrevisie van betalen. En gezien de vele positieve reacties die ik (ongevraagd :)) krijg over m'n Xm op sleutelmeetings is ze zeker geen lelijk eendje.

Dus als je budget niet te beperkt is en je niet perse een handbak hoeft te hebben is het wellicht ook een idee om een nette V6 automaat te kopen en de bakrevisie centen vast apart te zetten en zien wanneer/of je die nodig hebt.....

Xsara Coupe
afbeelding van Xsara Coupe
Re: XM aanschaffen

Het is puur persoonlijke voorkeur.
Ik heb zowel de automaat als de handbak, maar vind een handbak gewoon vele malen prettiger! Mijn C5 V6 heb ik speciaal gekocht omdat het een van de zeer weinige handbakken was...

En nogmaals, een automaat MOET niet kapot gaan.. Calculeer het alleen in, dan valt het straks ook niet tegen.. En over die 5-6 jaar rijden is dat bedrag ook peanuts!

eXpelliarMus
afbeelding van eXpelliarMus
Re: XM aanschaffen

Erg strakke Xm vers geïmporteerd ik vermoed uit Frankrijk, handbak niet verkeerd hoor, neem een kennert mee en je bent klaar. :wink:

Xsara Coupe
afbeelding van Xsara Coupe
Re: XM aanschaffen

Import uit Duitsland of Zwitserland lijkt me waarschijnlijker gezien het strakke uiterlijk en de stoelverwarming :wink:

gomp
afbeelding van gomp
Re: XM aanschaffen

Staat ws al een tijdje te koop juist om die prijs. Ze zijn niet heel erg goedkoop, ter vergelijking , voor de 25TD VSX met 185k op de klok vragen ze ook bijna 4k terwijl die versie eigenlijk slecht in de markt ligt in XM land.

Bij eventuele aanschaf die optie van stoelverwarming iig even op werking controleren, vaak werkt die namelijk niet meer ivm draadbreuk van het verwarmings element. Check ook even het schuifdak op soepel werkend mechanisme (ook van de ramen).

Voor de vraag prijs moet de wagen iig wel echt helemaal ok zijn. Je hebt soweiso een half jaar Bovag met de prijs maar probeer er een jaar van te maken.

Of de lak en carrosserie erg goed is kun je nauwelijks van een foto beoordelen tenzij je detail foto's hebt.

detlev
afbeelding van detlev
Re: XM aanschaffen

En na 5 maanden de ANWB een check laten doen. Kost je een paar honderd euri maar problemen die dan gevonden worden moeten vanwege de bovag garantie alsnog door de garage opgelost worden ;)

En een handtekening!!!!

La Noir Verni
afbeelding van La Noir Verni
Re: XM aanschaffen

Er zit geen Bovag garantie bij! Wordt in opdracht van particulier verkocht. Volgens mij woont die in Someren NBr. Stond vorig jaar ook al een aantal maanden op MP te koop.
Hoefnagels is wel een echt Citroën bedrijf. Wim Hoefnagels senoir heeft ook een aardige privé collectie. Zijn zonen zitten nu in de zaak.
Succes Harry!

gomp
afbeelding van gomp
Re: XM aanschaffen

In consignatie ? Dan is het een stuk minder aantrekkelijk. Wel de prijs, niet de garantie. Als koper betaal je dan dus ook nog de moeite voor de verkoop aan jezelf want die garage wil ook wat verdienen.

eXpelliarMus
afbeelding van eXpelliarMus
Re: XM aanschaffen

Heeft de TS al een keus kunnen maken, of nog beter rijd hij al Xm?

La Noir Verni
afbeelding van La Noir Verni
Re: XM aanschaffen

Mooi is dat!

gomp
afbeelding van gomp
Re: XM aanschaffen

De Xm staat iig nog steeds bij Hoefnagels te koop...

Lignage
afbeelding van Lignage
Re: XM aanschaffen

Wie doet er een bod....?