Rene's XM 2.1 TD automaat

392 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
PBO
afbeelding van PBO
Re: Rene's XM 2.1 TD automaat

Wim, mijn Xm is ook hydractiveloos; zou dus onder verder gelijke omstandigheden met verse LHM soepeler moeten veren.

René, zekering al gecheckt?

Citrophile
afbeelding van Citrophile
Re: Rene's XM 2.1 TD automaat

Het stuggere veren van de hydropneumatische XM van René zou nog verklaard kunnen worden door vervuilde hoogteregelaars, naast het al genoemde lucht in het hydraulisch systeem.

@René, hydraurinçage mag vaker achter elkaar toegepast worden om het vuil eruit te krijgen. Hydraurinçage is niet agressief, het is LHM met een schoonmaakmiddel (een detergent en dispergent) en zonder de groene, fluoriserende kleurstof :wink:.
Ik lees en hoor veel indianenverhalen over hydraurinçage, het laat inderdaad bestaande lekkages beter zien die met vervuilde LHM wordt verdoezeld.

eXpelliarMus
afbeelding van eXpelliarMus
Re: Rene's XM 2.1 TD automaat

eXpelliarMus zegt:

En ik adviseer je toch om een paar duizend km te rijden met spoelvloeistof en je hoogte regelaars
schoon te maken. Pas daarna kun je zeggen of je Xm echt goed veert.

Dat zeg ik. :wink:

Citrophile
afbeelding van Citrophile
Re: Rene's XM 2.1 TD automaat

:thumbup:

Jos Haeftinck
afbeelding van Jos Haeftinck
  • XM TCT `94
  • Delahaye 175 S Roadster
Re: Rene's XM 2.1 TD automaat

:thumbup: idem hiero :thumbup:

wimb
afbeelding van wimb
Re: Rene's XM 2.1 TD automaat

+1

La Noir Verni
afbeelding van La Noir Verni
Re: Rene's XM 2.1 TD automaat

Dat ontluchten kan René gemakkelijk zelf doen toch JP? Hoe was het ook alweer? Hoogste stand en dan met sleuteltje 13?

RTH
afbeelding van RTH
Re: Rene's XM 2.1 TD automaat

Goedenmiddag clubleden,

Zag wat reacties op mij laatste berichtjes dus dacht gelijk maar even reageren.

Om even met het zekering verhaal te beginnen: PBO; zekeringen zijn helaas nog niet gecheckt. Jouw garage had die ochtend veel aanloop en iemand kwam zijn nieuwe auto ophalen. Werd 'm dus niet. Overigens best gezellig die ochtend..nader kennisgemaakt met mede citrofielen onder het genot van een bakkie koffie. Altijd goed. Ik had nog andere dingen te doen waardoor ik zelf ook niet op speurtocht onder de kap kon gaan. Effin; komt nog wel. Eerst maar eens internet nader afspeuren voor nog meer nadere aanwijzingen en een goed electrisch schema van een serie 2 /mijn Yvette.

Verder bedank ik iedereen (Jp, Wes, Wimb en overigen) voor de tips aangaande de stuggere vering problematiek van mijn Yvette. Tja, als jullie allemaal met dezelfde tips/oplossing komen (o.a. een of meerdere keren LHM systeem laten spoelen met Hydrocinage, hoogteregelaars smeren met daarna verse LHM etc) wie ben ik dan om dit niet te geloven en/of tegen te spreken. Als mede xm rijders zijn jullie per slot van rekening ervaringsdeskundigen nietwaar? Wil het ook oordeel van collega/carpooler PBO over het veren van Yvette echter nog even afwachten...twee mensen weten/merken meer dan één dacht ik zo. Maar het spoelen van het LHM systeem kan sowieso geen kwaad nu ik weet dat het recentelijk niet is ververst. Ik dat kader bedank ik JP voor zijn geruststellende woorden dat hydrocinage feitelijk weinig kwaad. Weer een zorg minder..

gr, René

It'is not a car, it is a Citroën you stupid Woman!

RTH
afbeelding van RTH
Re: Rene's XM 2.1 TD automaat

Mike,

Zag dat jij nog even had gereageerd dus hierop ook maar even reageren.

Jij als Xm rijder met meer ervaring zie ik dat ontluchten nog wel doen. Ik zie mij zelf dat vooralsnog nog niet doen. Daarvoor kan ik meerdere reden opnoemen.

In algemene zin ken ik een XM nog niet zo goed en ben dus nog wat terughoudend met sleutelen. Maar veel belangrijker vind de navolgende redenen.

Ik weet van mij zelf heel goed wat ik op autogebied al wel en niet kan. Sleutelen aan de remmen zal ik zelf eerlijk gezegd niet zo snel doen. Daar weet ik a) te weinig van, b) mijn eigen veiligheid en overige automobilisten is mij heilig en c) ik heb de auto/Yvette vrijwel elke dag nodig want rijd veel km's (elke dag heen en weer Friesland-Noord Holland) dus betrouwbaarheid speelt een grote rol.

Misschien zal dat in de toekomst anders worden. Ik kom wat dat betreft graag bij je en WimB de "kunst afkijken". Het ontluchten etc laat ik daarom zekerheidshalve graag aan de garage over.

Desondanks wel bedankt voor je bijdrage Mike.

gr René

It'is not a car, it is a Citroën you stupid Woman!

wimb
afbeelding van wimb
Re: Rene's XM 2.1 TD automaat

Als je je auto wilt leren kennen is een sleutelmeeting DE manier om dat op een voor jezelf geruststellende manier te doen. Begin met iets relatief simpels als het vervangen van LHM door hydrorinçage in combinatie met ontluchten. :wink:

furriegurrie
afbeelding van furriegurrie
Re: Rene's XM 2.1 TD automaat

Goed advies van Wim, gewoon inschrijven en een klus inplannen. Hulp en advies genoeg aanwezig op zo'n dag.
En LHM vervangen door hydrau of gewoon door verse is zeker te doen. Ik heb op de laatste meeting m'n remmen eens doorgespoeld.
Handig om dat met een ander te doen, hoewel dat best alleen kan. Mocht er iets "mis gaan" zijn er voldoende opties om de boel toch succesvol te beindigen....

PBO
afbeelding van PBO
Re: Rene's XM 2.1 TD automaat

Die terughoudendheid een bepaalde klus zelf op te pakken merk ik ook. Wellicht een stuk koudwatervrees.

René, electrische schema's vindt je op deze Franse site: http://pepon1.free.fr/CITROEN%20XM_fichiers/indexshemas.htm

Als ik het goed heb (met enige reserve) moet je voor de ventilatoren het volgende schema hebben: http://oldipcxm.free.fr/schematek/640-0.pdf
Wellicht dat iemand anders dat kan bevestigen/ontkennen?

Citroën-das-pas-fën
afbeelding van Citroën-das-pas-fën
Re: Rene's XM 2.1 TD automaat

Ik zou voor je ventilatoren als eerste tippen op de relais achter je linker koplamp.
Ten eerste is daar vrijwel altijd wat mis bij 1 of meerdere relais, ten tweede omdat het een heel makkelijk klusje is dat grote effecten kan hebben.

Trek de relais (die groene blokjes) 1 voor 1 uit hun voetje en verbaas je over hoe geoxideerd de contacten zijn. Maak vervolgens de contacten schoon (nog beter : koop wat nieuwe relais ze kosten niet veel) en spuit contactspray in de aansluitingen van de voetjes aangezien je daar slecht bij kunt om ze schoon te maken.
Hoewel er maar 2 stuks de ventilatoren schaklelen, pak ze allemaal ff mee. Ze hebben best veel te lijden op de plek waar ze gemonteerd zitten namelijk.

Klussen aan je auto is vooral een kwestie van zelfverzekerdheid opdoen. Je begint met een klein klusje, pakt eens wat stevigers en vervolgens ben je nog wat ambitieuzer....
Op een gegeven moment rond je met goed gevolg een klus af waarvan je van tevoren niet had gedacht dat je ooit zoiets zou kunnen. En dat is zo fokking rewarding! Op dat moment durf je bijna alles aan.
Heel soms overschat je jezelf. Gelukkig hebben we hier dan een hele club met aan schat aan ervaring, en ieder zijn eigen specialisme.
Altijd kun je dan de nodige info vinden/krijgen om de boel met goed gevolg af te ronden. En onderdelen zijn vaak ook ruim aanwezig bij diverse leden, tegen schappelijke prijzen.

  XM 3.0 V6 12 klepper. An oldie but a goodie.
  • Turbo's blazen.
  • Schokbrekers zuigen.
  • V6-en huilen.
RTH
afbeelding van RTH
Re: Rene's XM 2.1 TD automaat

Dank WimB en Furrie Furrie (Gerrie) voor jullie tips met betrekking tot het zelf sleutelen.

Ik zal in de nabije toekomst voorzichtig mijn schreden op het pad van het zelf gaan sleutelen gaan zetten. Maar werken aan rem en veersysteem vind ik toch wel een wat te grote klus voor mij als beginnend clublid. Ondanks het feit dat jullie en overige clubleden mij met raad en daad bij willen staan, begin ik liever toch met een wat simpelere klus als julie het niet erg vinden. Tevens wil ik zelf graag eerst "de kunst af kijken" om het zo maar eens uit te drukken. Ik blijf in dat kader net als PBO toch wat koudwatervrees hebben.

Maar goed al doende leert men. Hartelijk dank PBO voor de vindplaats van de electrische schema's..Super man!. Ga ik mee aan de slag.

Enne citroën das pas fën...ok jij bedankt voor je wijze woorden. Ik zit meer op jouw lijn van beginnen met een klein klusje en dan later een steeds moeilijker klus oppakken. Goed idee en dat is ook wel mijn insteek. Ook mijn hartelijke dank vor jouw bijdrage met betrekking tot mijn koelvinproblematiek. De drie groene relais heb ik zien zitten dus weet hun vindplaats. Zag in mijn onderhoudshistorie van Yvette dat deze al eens zijn vervangen maar double checken kan nooit kwaad. Dat klusje durf ik zelf wel te doen. Als daar niet iets raars aan is te zien gaan wij weer verder kijken. Zekeringen verhaal (F2-F3) is dan "verdachte" nummer 2 op mijn lijst. Als ik aan de hand van een electrisch schema dan de lijst van "verdachte componenten" langs loop dan hoop ik mijn oorzaak van mijn koelvinprobleem zelf te kunnen vinden en op te lossen. Wordt vervolg!

Veel XM rijplezier en onbezorgde kilometers gewenst!

gr, René

It'is not a car, it is a Citroën you stupid Woman!

Citroën-das-pas-fën
afbeelding van Citroën-das-pas-fën
Re: Rene's XM 2.1 TD automaat

Ik weet zeker dat de contacten van die relais beter kunnen, al heb ik jouw Yvette nog nooit gezien. Is bij vrijwel iedere XM zo, tenzij ze onderhouden worden door een die-hard liefhebber.
De relais an sich uitwisselen heeft op de lange termijn ook niet zoveel zin als je de voetjes verder niet aanpakt.
Op de korte termijn zul je echter wel kunnen merken of daar je probleem zit, en dat is ook wat waard. Dan weet je in ieder geval wat je nog eens grondig aan moet pakken.
Dit is echt zo'n lekker klusje dat je in een uurtje of anderhalf kunt doen en wat flink resultaat kan hebben. Kortom: een flinke self-confidence boost kan geven v.w.b. je zelfbeeld als prof monteur 8)

Succes met je eerste schreden. Als ik je nog ergens mee kan helpen laat het vooral weten.

  XM 3.0 V6 12 klepper. An oldie but a goodie.
  • Turbo's blazen.
  • Schokbrekers zuigen.
  • V6-en huilen.
RTH
afbeelding van RTH
Re: Rene's XM 2.1 TD automaat

Beste citroën das pas fën,

De garage had de relais zelf als gecheckt en leken hem ok. Neem aan dat deze de contacten/voetjes van de relais ook heeft gecheckt. Maar daarentegen..double checken kan nooit kwaad en als er niets aan mankeert dan is er weer een oorzaak weggestreept nietwaar en dat is ook wat waard. geeft vast en zeker een boost(je) qua selfconfidence als uhmmm beginnend "amateur monteur" zullen we maar zeggen en alle beetjes zijn meegenomen.

Dit klusje is echt een binnenklusje. Heb zelf wel een garage/ bij mijn huisje maar die biedt al onderdak aan o.a. mijn oldtimertje (Gele classic Mini 1000 uit 1970). En classic Mini's houden helemaal niet van het huidige Nederlandse klimaat ( w.o. regen)...zelfs nog minder dan citroëns, dus Yvette moet helaas buiten staan in weer en wind. Tja altijd die keuzes :?

Heb overigens van collega/medeclublid en mede xm rijder PBO een electrisch schema gekregen en ben ik druk bezig met het bestuderen daarvan. Mocht ik gaande weg nog wat vragen hebben, dan meld ik mij wel weer via het forum.

gr René

It'is not a car, it is a Citroën you stupid Woman!

RTH
afbeelding van RTH
Re: Rene's XM 2.1 TD automaat

Hallo mede cirofielen en mede Xm rijders!

Even een update mijnerzijds over mijn XM alias Yvette.

Na het advies van menig clublid om met Yvette even te gymnastieken te hebben opgevolgd, merkte ik zowaar dat haar soepelheid weer aan het terug komen was.
Heb nog steeds het gevoel dat het nog soepeler was dus kan maar zal verbeelding zijn. Collega PBO kon zich niet in mijn kritiek aangaande stugheid van de vering vinden. De huidige soepelheid van Yvette is niet anders dan zijn xm/madam.

Effin, op zich goed nieuws dus. Maar spoelen met hydrocinage blijf ik in achterhoofd houden en wenselijk vinden. Dat zal toch eens moeten gebeuren maar wanneer dat gaat gebeuren ben ik nog niet over uit. Misschien in combinatie met een reguliere onderhoudsbeurt en dat schiet al aardig op. Heb er al bijna 3000 km opzitten dus over 7000-10000 km is zij al aan de beurt. In maanden uitgedrukt is dat een paar maanden, dus dat is al vrij vlug.

Problematiek van de koelvinnen houd mij ook nog steeds bezig. Heb intussen wel een electrisch schema via PBO weten te bemachtigen maar is wel lastig lezen. DE tekeningen die ik zie kloppen niet echt met de bevindingen op het forum. Zekering F2-F3 zouden koelvinnen moeten regelen maar lees hier en daar dat ook zekering nr 48 en 49 dit doen. Laatstgenoemde zekeringen zouden niet in een zekeringbakje zitten maar weer los nabij accu. Pfff...blijven lastige auto's..die citroëns. :? Jammer dat er niet een goed technisch handboek is waar alle electrische schema's duidelijk in staan vermeld.
Wie heeft in dat kader nog tips voor mij?

gr René

P.S.

Helaas moet ik, Yvette en PBO wegens omstandigheden de nieuwjaarsborrel van aanstaande zaterdag 28 januari 2012 missen. Sorry Mike, JP, Mark, Furrie Gurrie, Wes en overige clubleden...jullie zullen ons en Yvette dus niet aantrefffen in Aalsmeer. Heeft overigens niks met mijn XM/Yvette te maken hoor; ze zweeft nog vrolijk in het rond. Erg balen is het wel. :thumbdown: Volgende keer beter zullen we maar zeggen.

Yvette en ik zullen ongetwijfeld in acte de presence geven bij een (sleutel) meeting in de nabije toekomst, dus wees gerust. :wink:

mvgr,

René

It'is not a car, it is a Citroën you stupid Woman!

furriegurrie
afbeelding van furriegurrie
Re: Rene's XM 2.1 TD automaat

Ik heb laatst de LHM vervangen door hydraurincage. Ik merk zeker verschil, de Xm blijft beter op hoogte staan gedurende de nacht, de hoogte regelaar achter blijft niet meer zo vaak plakken en de vering is in z'n algemeenheid soepeler aan het worden.
Ik moet eigenlijk binnenkort nog wel weer eens wat gaan gymnastieken met de Xm om de boel weer een beetje door te spoelen en de vervuiling in de filters te krijgen...
Ik kan het je dus echt aanraden. Het is echt een prima klus voor de pas startende Xm sleutelaar. Zeker als je met 2 bent. Het is hooguit wat kliederig, maar moeilijk is het niet en echt iets slopen is ook niet heel waarschijnlijk.

Marc Alsemgeest
afbeelding van Marc Alsemgeest
  • 10 XM's in bezit gehad, waarvan 8 gereden. Totaal ca. 2.000.000 km.
  • Nu C6 2.2 HDi, zwart
Re: Rene's XM 2.1 TD automaat

Ik heb 1x mijn LHM-filters in het vat schoongemaakt op straat voor de deur. Nadien verrekte de dame het om omhoog te komen, wat ik ook probeerde. Het slechte veren kwam toen niet door vieze filters of LHM, maar door een bijna rotte pomp, die het nog net trok, maar met een tikje lucht in het systeem niet meer.
Moest toen wel laten afslepen.

Maar laat je niet ontmoedigen, René. Als je dit verwacht, bedenk dan dat XM's alleen onverwachte dingen doen.

Voorgangers: BX 19D: SR-39-ZY (rood); XM 2.1TD YS-93-GH(Berline Rouge); XM 2.1TD HL-LR-66(Berline Noir Verni); XM 2.1TD JN-SP-74(Break Vert Vega); XM 2.1TD 08-RD-VZ(Break Vert Vega); XM2.1TD 12-DF-FK (Break, Vert Vega)

RTH
afbeelding van RTH
Re: Rene's XM 2.1 TD automaat

Goedenavond mede citrofielen,

Heb even een tijdje niets op dit forum gemeld.... dus de hoogste tijd voor een update.

Het veerprobleem is nagenoeg over; Yvette veert weer als vanouds. Heb laatst bij garage de LHM weer laten checken op vervuiling en die is er niet echt. In voorraad vat is en blijft de LHM mooi licht groen van kleur. IK laat het spoelen van het LHM systeem dus nog even achterwege. Misschien bij de eerst komende onderhoudsbeurt...maar die komt al vrij snel dichterbij want de kilometers glijden vlot onder haar wielen....uhmm winterbanden door.

En over winter gesproken..man wat was en is het de laatste tijd koud. Brrr...
Ondanks de strenge kou hier in Friesland start Yvette gelukkig nog steeds elke dag trouw. Afkloppen...effe knock on wood zeg maar. Ok, ok, ze heeft als (warmbloedige) Francaise weliswaar een beetje last van een ochtendhumeurtje. Maar ja, wie heeft dit nu niet "in je blootje" in de vroege ochtend bij -10 tot -14 graden celsius? :lol:
Heb tip van collega PBO ter harte genomen..effe 2 x voorgloeien...en dan is het starten en lopen..uhmm knorren geblazen. Als nieuwbakken dieselrijder toch altijd weer een lekker geluidje...voor de buren overigens wat minder maar dit terzijde. :wink:

Madame Yvette houdt zich overigens kranig tijdens het huidige winterweer. Ze heeft onlangs een beetje last van een wintersperikeltje gehad. Dit keer geen bevroren sloten en/of deurrubbers...nee, die had rené goed ingesmeerd/gespoten met respectievelijk WD40 en siliconenspray. Maar ik had de motorkapvergrendeling/sloten vergeten...en dat werd genadeloos afgestraft. Vanwege een motorolie controle en een beetje bijvullen moest motorkap laatst even los. Wel open willen maar die kap nooit weer dicht te krijgen. Geen geknapte kabel gelukkig, de sloten/vergrendeling waren kennelijk bevroren. Er moest een föhn aan te pas komen om deze te ondooien. Eenmaal inspuiten met diverse kruipolieën bleken in eerste instantie niet te helpen...maar de aanhouder wint. Veelvulding spuiten met siliconenspray bleek uiteindelijk te helpen. Moet Marc A. dus gelijk geven...Xm 's doen onverwachte dingen..daar kan ik nu over meepraten. :o

Het koelventilator probleem heb ik nog niet opgelost. Maar dit speelt gelukkig nu ook minder want met die kou krijgt Yvette genoeg koeling. Dus duik af en toe met neus in Hayes en op internet( citroënforums) naar aanwijzingen. Ach ja, het houdt je van de straat zullen we maar zeggen. Nadere aanwijzingen zijn altijd welkom. De relais zijn het volgens de garage niet want die heeft ze al getest. Dus mijn speurtocht gaat verder. Wordt vervolgd.

gr René

It'is not a car, it is a Citroën you stupid Woman!

RTH
afbeelding van RTH
Re: Rene's XM 2.1 TD automaat

Even geen nieuws over Yvette gemeld dus hoogste tijd voor een update.

Reeds 10.000 km met madame afgelegd en vrijwel zorgeloos gezweeft..dat wil zeggen..tot voor kort.

Heb laatste tijd het vermoeden dat er iets met Yvette aan de hand is.
Koude start gaat op zich goed maar meen wat meer "gerammel" te bespeuren.
Na het akkefietje van collega en mede xm clublid PBO van vandaag (kapotte distributie zeer waarschijnlijk) begin ook ik mij wat meer zorgen te maken. Mijn distributie heeft er namelijk ook al 60.000km op zitten. Maar maak mij meer zorgen over mijn multiriem en zal even uitleggen waarom.

Na laatste onderhoudsbeurt (vervangen o-ringen Hd pomp) viel mij op een gegeven moment op dat multiriem recentelijk aan motorkant/binnenzijde een lichte maar erger wordende slijtageplek (van iets minder dan een halve cm breed) vertoont. Of dit er altijd heeft gezeten weet ik niet; het was mij in ieder geval nooit opgevallen. Vraag is even wat dit kan zijn en of zoiets echt kwaad kan. Maar wil het gewoon verhoplen hebben. Denk zelf aan een niet soepel lopende spanrol/aanlopende spanner. Iemand nog een ander idee? Weet ook niet wat de vervangingstermijn van een multiriem (incl. spanrollen) voor een 2.1 td is. Ook daarover is nadere info welkom.

Verder neemt madame Yvette wat olie en wat koelvloeistof. Niet noemenswaardig maar toch. Olieverbruik kan veroorzaakt worden door overstap naar andere viscositeit aldus garage. Na onderhoudsbeurt en nieuwe olie zal dit nader worden beoordeeld. Koelvloeistof gebruik/verlies kan nog gevolg zijn van vervangen thermostaat door verkopende garage. Lucht in systeem zou oorzaak kunnen zijn. Ook dat is plausibel maar blijf oliepeil en kvs peil kritisch in de gaten houden. Ook opvallend is dat peil op oliepeilstok lager is dan meter in auto aangeeft. Heb ik geen verklaring voor.

Daarnaast is koelventilatorprobleem ook nog niet opgelost. Ik had al onderhoudsbeurt voor madame yvette gepland maar dat moet nu wellicht worden uitgesteld in verband met distributie problematie xm van collega PBO.

Tja...onze madame's hebben nu eenmaal karakter zullen we maar zeggen.

gr René

It'is not a car, it is a Citroën you stupid Woman!

La Noir Verni
afbeelding van La Noir Verni
Re: Rene's XM 2.1 TD automaat

Maak eens wat goede foto's van de multiriem René. Kunnen we meekijken. Maar bij twijfel de zaak snel vervangen. Mijn multiriem had miniscuul kleine scheurtjes die me pas opvielen toen ik de foto's met flits ingezoomd bekeek.
Maar ja, alles nieuw is blijkbaar ook geen garantie voor geen problemen, gezien de riem van PBO die slechts 20.000 km erop zit :cry:

wimb
afbeelding van wimb
Re: Rene's XM 2.1 TD automaat

Een multiriem vervangen is zowel qua onderdeelkosten als werk (als je het niet zelf doet) een tientjeskwestie, dus bij twijfel gewoon vervangen.
En mijn ervaring met het koelsysteem is dat er na werkzaamheden best veel lucht in zit die er ook een tijdje over doet om er uit te gaan. Maar dat zou na een paar honderd kilometer toch over moeten zijn. Als het verbruik blijft is er ergens toch een lekje.

JanSr
afbeelding van JanSr
  • XM V6 12V Break Aut '96
Re: Rene's XM 2.1 TD automaat

De relais onder de rand bij de linkerkoplamp maken dikwijls slecht contact.
De klemmetjes daarin zijn inferieur. Bij mijn V6 break vielen de relais er tijdens de rit spontaan uit.

Ik verving de relaisvoeten door nieuwe van Brezan. Uurtje werk. Tevens soldeerde ik de draadjes aan de klemmetjes.
Ik ben nu bezig om alle relaisvoeten onder die rand te vervangen. Dimlicht en grootlicht zitten aan de passagierszijde, ook deze geven veel storingen.

Achterstallig onderhoud brengt iedere XM op de sloop.

RTH
afbeelding van RTH
Re: Rene's XM 2.1 TD automaat

Hallo mede xm clubleden,

Dank voor jullie reacties!

Met name Mike, Wim b en Jan Sr.

Mike en Wim b; ik wil ook multiriem zo snel mogelijk laten beoordelen c.q. laten vervangen. Zit mij niet lekker dat slijtplek. Maar met een riem ben ik er denk ik niet; spanrollen zullen ook vervangen moeten worden. Dan wordt het alweer een ander en duurder verhaal. Maar ja ...voorkomen is beter dan..motorschade zullen we maar zeggen. Tja...dan dient zich de vraag aan of ik distributie ook gelijk moet meepakken. Garage moet er toch bij. Zowel multiriem, waterpomp en distributie riem hebben er al 60.000 km op zitten. Maar dat is een duur grapje en distributie wilde ik pas over 30.000 km laten vervangen. oet daar nog maar even over nadenken want er moeten nog wat andere dingen in huize René worden aangeschaft. Tv ging ook stuk.

Foto's heb ik al gemaakt Mike maar deze zijn kennelijk te groot om te uploaden. Zit effe te puzzelen hoe ik dat ook al weer deed. Foto's riem volgen dus nog.

Relais voeten zal ik aan garage doorgeven. Dank Jan sr voor je advies; zal dit gaan opvolgen.

gr René

It'is not a car, it is a Citroën you stupid Woman!

La Noir Verni
afbeelding van La Noir Verni
Re: Rene's XM 2.1 TD automaat

René, je hebt je foto's al op je pc neem ik aan?

Klik op de foto met je rechtermuisknop. Kies bewerken.
Als het goed is open de foto op een "Paint"pagina. Kies uit het menu boven: formaat wijzigen.
Dit staat op percentage, maar je moet pixels aanvinken.
Dan zie je hoe groot de foto is. Tik daar overheen "750" (pixels zijn dat) in.
Daarna opslaan aanklikken (discette symbooltje helemaal links) Voila, je foto is nu groot genoeg om te uploaden bij bv mijnalbum.nl en past op het forum.

RTH
afbeelding van RTH
Re: Rene's XM 2.1 TD automaat

Beste mede xm clubleden,

Zoals beloofd en mede op verzoek van Mike hierbij de foto's aangaande de multiriem van Yvette. Heb naast de gewone foto ook nog een close up foto gemaakt. De foto's treffen jullie onderstaand aan. Deze wilden eerst niet uploaden vanwege het formaat. Heb het dus maar via de oude vertrouwde manier (met linkjes via mijn album gedaan) en dat werkt dus wel. Wel bedankt Mike voor de tips m.b.t foto's plaatsen. Ga ik ook nog eens proberen. "Slijtageplek" is licht van kleur (nabij kant motorblok) en is goed te zien ten opzichte van de zwarte kleur van de riem zelf.

Ben benieuwd wat jullie van de foto's van vinden.

Morgenochtend gaat Yvette naar garage toe en zal dan onder handen worden genomen.
Ze verkeert dan in goed gezelschap van de madame van PBO die aldaar verblijft ivm laatste euvel m.b.t. distributieriem. Hoop voor PBO dat schade meevalt.

Voor Yvette staat een kleine onderhoudsbeurt op het programma. Naast de gangbare werkzaamheden (olie verversing, controle bakolie, kvs/LHM/remmen) zal de garage nog lektest/druktest koelsysteem gaan uitvoeren en probleem van multiriem gaan bekijken. Tenslotte zal garage ook nog koelventilatorprobleem proberen te vinden en op te lossen.

Hoop dat garage probleem van multiriem en koelventilator problematiek kan oplossen zodat Yvette weer probleemloos over de Nederlandse wegen kan/mag zweven.

gr René

IMAGE(http://www.mijnalbum.nl/Foto-6MGE3DCI-D.jpg)

IMAGE(http://www.mijnalbum.nl/Foto-6TCYBKTB-D.jpg)

It'is not a car, it is a Citroën you stupid Woman!

RTH
afbeelding van RTH
Re: Rene's XM 2.1 TD automaat

Hallo mede xm clubleden,

Yvette is weer terug van haar bezoek aan de garage dus de hoogtste tijd voor een update.

Zoals eerder aangeven moest Yvette even naar de garage voor een kleine onderhoudsbeurt . Daarnaast moesten de problemen aangaande de multiriem en de koelventilatoren opgelost worden. (zie mijn vorige bericht (en)).

De onderhoudsbeurt is uitgevoerd en Yvette is voorzien van nieuwe olie (nu volsynthetische olie 5W40) en een nieuw oliefilter. Hopelijk gaat het met deze olie beter qua olieverbruik en hoop dat deze olie ook een gunstige uitwerking heeft op het brandstofverbruik. Hoewel 1: 14 met een 2.1 td op zich helemaal niet slecht is, hoop ik met de hogere buitentemperatuur/zomer in het vooruitzicht de 1: 15 te kunnen halen. De motor loopt gevoelsmatig iets stiller in ieder geval. De remmen zijn ontlucht en de LHM is voorzover nodig ververst/bijgevuld.

Multiriem
De slijtage aan de multiriem was te wijten aan een niet meer 100% funktionerende multieriemspanner en veer, dus die zijn vervangen. Een nieuwe multiriem is uiteraard eveneens gemonteerd. Veiligheidshalve heb ik Yvette tevens laten voorzien van nieuwe spanrollen (van de multiriem) en een nieuwe krukaspoelie. Dit laatste vanwege het probleem wat collega en mede clublid PBO onlangs was overkomen. Distributieriem was nog niet aan de beurt; dat zal bij de komende grote beurt gaan plaatsvinden.

Tenslotte het koelventilatorprobleem.
Dat was voor de garage effe puzzelen. Ik had de garage (conform advies van mede xm forumleden) al gewezen op de relais en relaisvoeten. Deze bleken het echter niet te zijn.
Ik had de relais al bekeken en kon er niet veel aan zien dus toch maar laten controleren.
De relais waren al, zo had ik uit de onderhoudshistorie reeds vernomen, eens in het verleden vervangen/verwisseld maar waren niet nieuw doch gebruikt. Dus "verdacht" nietwaar? Deze bleken volgens de garage echter goed te funktioneren. De relaisvoeten waren wel wat vies maar ook dat was niet de oorzaak. Deze zijn opgeschuurd en bijgebogen om zo nog beter contact te maken. De Bitron module was het ook al niet en de sensor van het koelwater op het blok evenmin. Spanning/bedrading was ook geen punt; genoeg spanning naar beide koelvinmotoren maar toch draaiden ze niet. De uiteindelijke oorzaak was een sterk intern vervuilde (1e) koelventilator motor. Deze is door de garage uitgebouwd, gereinigd en daarna intensief getest. Na reiniging funktioneerde deze weer goed en na inbouwen daarvan draaien de ventilatioen weer zoals het hoort. Doordat 1e ventilator niet (wilde) draaien en beide ventilatoren bij iets verhoogde motortemperatuur in eerste instantie eerst in serie worden geschakeld, ging de hele boel dus niet aan. Ik kreeg ineens een deja vú moment van de kerstboomproblematiek uit mijn jeugd. Achteraf heel verklaarbaar en logisch bovendien. Had ook al op forum dat ventilatormotor toch wel eens de boosdoener kan zijn en dat bleek ook in mijn geval de oorzaak te zijn. Mede xmclublid bosklopper had dit ook al.

Ben dus hopelijk voorlopig van mijn problemen af en kan weer lekker zweven in mijn madame/Yvette. :lol:

groeten,

René

It'is not a car, it is a Citroën you stupid Woman!

RTH
afbeelding van RTH
Re: Rene's XM 2.1 TD automaat

Hallo mede clubleden,

Was in mijn vorige bericht nog iets vergeten.

De "lekkage"van de koelvloeistof had ik vergeten te noemen. Dat bleek onschuldig van aard. Lektest is door garage uitgevoerd en was prima; geen verandering op meter te zien na 1-1,5 uur. Dus geen lekkage. Verschillende slangklemmen zijn hier en daar wat vaster aangedraaid en het KVS systeem is ontlucht en weer bijgevuld. Expansievat was 100% ok en ook de drukdop was prima in orde.

Dat stemt mij voorlopig weer gerust. :D

gr René

It'is not a car, it is a Citroën you stupid Woman!

La Noir Verni
afbeelding van La Noir Verni
Re: Rene's XM 2.1 TD automaat

Goede berichten weer "Rrruneé" :lol:
Dus ventilatormotor 1 werkte niet en daarom 2 ook niet. Je moet er maar opkomen, maar wel weer logisch!
Zeg, je hebt het telkens over "de garage", maar welke garage is dat dan?

Pagina's