Rene's XM 2.1 TD automaat

392 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
RTH
afbeelding van RTH
Re: Rene's XM 2.1 TD automaat

Mike,

Mijn garage is de garage waar mijn collega en mede xm clublid PBO ook zijn madame/xm in onderhoud heeft: garage Croisette/Citrofiel te Dokkum.

Zie ook zijn website: http://www.citrofiel.nl/ Deze garage is xm en xantia specialist.

Het is een eenmans bedrijf met een passie voor het merk Citroën. De eigenaar/monteur/chef werkplaats heeft een voorliefde voor alle Citroën's voorzien van het ons zo bekende hydrolique veersysteem. Het bedrijf zelf is gevestigd in een "no nonsense" loods op een industrieterrein in Dokkum. In het bedrijf hangt een informele sfeer en de prijzen qua onderhoud zijn, ten opzichte van de prijzen van een dealer, nog op een normaal/acceptabel niveau. Gezien zijn kennis/veel verstand van zaken op citroën xm gebied, is deze garage een goede keuze.

gr, René

It'is not a car, it is a Citroën you stupid Woman!

RTH
afbeelding van RTH
Re: Rene's XM 2.1 TD automaat

Hallo mede xm clubleden,

Na de kleine onderhoudsbeurt rijdt madame Yvette weer als vanouds. Zoals eerder vermeld zijn de multiriem - en koelvinproblemen verholpen en dat zijn gelukkig dus twee zorgen minder. Ik moet morgen nog wel even terug naar garage voor wat kleine dingetjes (o.a. 1 l reserve olie) en om de rekening te voldoen. Hoop dat de rekening wat meevalt maar ja, probleemloos zweven kost natuurlijk wel wat maar heb ik er graag voor over.

Madame Yvette zweeft er namelijk weer op los en ben dus, gezien mijn woon werk-verkeer, binnenkort zo weer een duizend tal kilometrès verder. Heb altijd de goede gewoonte gehad om in al mijn auto's een 1l flacon olie in de kofferbak te stoppen voor nood mocht dit nodig zijn. Niet dat ik het nodig heb..maar mocht het nodig zijn. Vind ik zelf wel een geruststellende gedachte. Ben ook met Engelse auto's op gegroeid...en die willen nog wel eens wat verbruiken en/of lekken. Dat laatste doet madame Yvette gelukkig niet en dat is een prettige bijkomstigheid.

Ben morgen aanwezig bij de meeting in Groningen en hoop jullie daar weer te ontmoeten zodat ik madame Yvette nader aan jullie voor kan stellen.

groeten,

René

It'is not a car, it is a Citroën you stupid Woman!

La Noir Verni
afbeelding van La Noir Verni
Re: Rene's XM 2.1 TD automaat

Die liter olie zul je niet vlug nodig hebben bij een Fransooske! Maak er maar een liter LHM olie van! :wink:

Citrophile
afbeelding van Citrophile
Re: Rene's XM 2.1 TD automaat

Een groene fles LHM als reserve is idd eerder gebruikelijk dan een liter motorolie :D

RTH
afbeelding van RTH
Re: Rene's XM 2.1 TD automaat

Hallo Mike en JP,

Zag jullie berichtjes dus gelijk maar effe reageren.

Jullie hebben uiteraard helemaal gelijk..een reserve litertje LHM is voor onze madame's veel gebruikelijker. Dat had ik niet genoemd maar heb ik uiteraard ook aan boord.

Sterker nog: heb litertje reserve olie, litertje KVS, litertje lhm, reserve lampjes, starkabels, sleepkabel...(en zo kan ik nog wel even doorgaan) aan boord. Ben nu eenlaal een pietje precies en laat weinig aan het toeval over. Een Wegenwacht zou er haast jaloers van worden ha,ha, ha. :lol: Heb onlangs een zogenaamde bootorganizer (een kofferbaktas) bij de Aldi gescoord en heb alles daarin netjes opgeborgen. Wel zo overzichtelijk en wel zo veilig. Voordeel onze Xm's:de kofferbak is dusdanig groot dat je naast zo'n kofferbaktas nog kofferuimte genoeg over houdt.

mvgr,

René

It'is not a car, it is a Citroën you stupid Woman!

Matthijs
afbeelding van Matthijs
Re: Rene's XM 2.1 TD automaat

Ik heb precies die uitrusting in mn TD gehad.. water,olie,LHM, startkabels (heule dikke) ensleepkabel, doosje zekeringen en lampjes en basis gereedschap. Alles in eenmooi mandje van de Appie =] Niet afhankelijk zijn van iemand anders.. áls er al iemand voor je stopt met pech moet je niet nog een schietgebedje doen dat zíj dan de sleep of startkabels bij zich hebben

wimb
afbeelding van wimb
Re: Rene's XM 2.1 TD automaat

Dat is bij mij ook standaard aan boord, tezamen met een EHBO-kit. De helft zit inderdaad in zo'n Aldi tas. En daarnaast een tweede van de Lidl (da's goed voor de concurrentie. :lol: ) Daartussen zo'n oranje kan met natte allesreinigende doekjes van de Action, met Aloa Vera. Duur spul voor Actionbegrippen maar die doekjes maken echt alles schoon.

RTH
afbeelding van RTH
Re: Rene's XM 2.1 TD automaat

En ik maar denken dat ik de een van de weinige pietje preciesjes ben als het om reserve-en pech/onderweg artikelen gaat die een xm bezitter/eigenaar pleegt bij zich te hebben. :wink:

Goed en grappig om te horen Matthijs en Wim B dat jullie vrijwel dezelfde uitrusting achterin in de kofferbak hebben liggen. Tja...heb de Aldi, Lidl en Action in dat opzicht ook herondekt. Met name de Action heeft voor omze madame's goed spul voor weinig...vooral WD40, siliconenspray, cockpitspray en tyreshine scoor ik bij menig bezoek aan deze winkel. Scheelt enorm..is wel de helft goedkoper dan menig andere winkel en dat komt goed van pas in deze dure tijden.

Madame Yvette knapt vooral onder de kap erg op van siliconenspray...daarom glom haar motorblok (en plasticdelen) zo mooi Wim ten tijde van mijn eerste geuploade foto's op dit forum. Jouw reactie staat mij nog goed voor de geest...."mozeskriebel" :lol: .
Af en toe een beetje sprayen met siliconenspray houdt de boel mooi schoon en vuilvrij. Siliconenspray werkt in de winterperiode ook goed op deurrubbers...deze vriezen na een behandeling daarmee nagenoeg nooit meer vast en is lang zo knoeiboel niet als insmeren met een rubberstick.

gr René

It'is not a car, it is a Citroën you stupid Woman!

RTH
afbeelding van RTH
Re: Rene's XM 2.1 TD automaat

Effe een tijd niets gepost want Madame Yvette zweeft er weer rustig op los na haar laatste onderhoudsbeurt. De hoogste tijd dus voor een update.

Sinds de laatste onderhoudsbeurt (met olieverversing, nieuwe multiriem, krukaspoelie en verholpen koelventilatorprobleem) glijden haast onmerkbaar de kilometers weer onder de wielen van Yvette door. Gek genoeg neemt het brandstofverbruik iets toe terwijl ik juist had verwacht dat het brandstofverbruik gunstiger zou worden. De nieuwe olie is namelijk een volsyntheet (5W40) ten opzichte van de oude olie (half syntheet; 10 W40). Maar het is eigenlijk nog te vroeg om daar een uitspraak over te kunnen doen want heb slecht 2000 km met nieuwe olie gereden. Mochten echter meer mensen hier ervaring mee hebben, dan hoor ik dat graag

Daarnaast is er nog iets opvallend. Sinds het koelventilatorprobleem is opgelost, slaan de vinnen ook vaker aan na een (lange) rit. Dat is op zich niet vreemd maar de XM van collega en mede clublid PBO heeft hier eigenlijk nooit last van. De auto's zijn qua motor identiek (beide 2.1 td ) maar de mijne heeft een automaat en zijn auto is voorzien van een handbak. Ik vraag mij dus af of een auto voorzien van een automaat bij een identieke rijstijl en reisafstand wellicht warmer wordt. Dit laatste lijkt eigenlijk in tegenstrijd met het feit dat in een motor met automaatbak veelal een "koudere" thermostaat is gemonteerd en dus "koeler" zou moeten blijven. Of zie ik dat nu verkeerd?

Indien iemand hierop een antwoord heeft, dan hoor ik dat graag.

It'is not a car, it is a Citroën you stupid Woman!

schaalmodel
afbeelding van schaalmodel
Re: Rene's XM 2.1 TD automaat

hoeveel is je verbruik ongeveer nu dan?

La Noir Verni
afbeelding van La Noir Verni
Re: Rene's XM 2.1 TD automaat

Geen één XM is hetzelfde René. :lol: Is je bandenspanning wellicht wat minder geworden in de tussen tijd?

Citrophile
afbeelding van Citrophile
Re: Rene's XM 2.1 TD automaat

Een motor met automaat ontwikkeld meer warmte dan met een handbak, vandaar ook de aangepaste thermostaat en extra oliekoeler voor de automaat.

Het verbruiksverschil tussen een 10W40 en 5W40 is miniem of niet merkbaar. Wel zal de 5W40 op langere termijn de motor inwendig schoner houden. Welk merk en type 10W40 zat erin en welke 5W40 zit er nu in?

RTH
afbeelding van RTH
Re: Rene's XM 2.1 TD automaat

Mijn brandstof (diesel) verbruik schommelt een beetje. Laatst de meest slechte score ooit sinds ik de auto heb:1 op 12,5 km. Maar had toen veel korte stadritjes gemaakt en had af en toe even een beetje doorgetrokken om uitlaat/egr goed door te blazen. Toen ik de auto kocht en net ging gebruiken lag het verbruik op ongeveer 1 op 13,5 km. Het meest gunstige verbruik was 1 op 14 km na toevoeging van een dieselcleaner van Forte.

Voor de olieverversing (en met winterbanden) scoorde ik gemiddeld zo'n 1 op 13,7.
en dat zelfs bij relatief koude/winterse omstandigheden. Heb een rustige rijstijl en rij meestal niet harder dan 120 km/uur. Sinds nieuwe olie en montage zomerbanden (met identieke wielmaat banden als winterbanden (205 breed)) is verbruik gedaalt naar krap 1 op 13 km. Op zich nog niet eens zo slecht voor een 2.1 td automaat maar heb het gevoel dat het brandstofverbruik beter kan.

Heb nog een potje dieselcleaner staan dus zal dit binnenkort nog maar eens gaan toevoegen. Wordt vervolgd.

It'is not a car, it is a Citroën you stupid Woman!

RTH
afbeelding van RTH
Re: Rene's XM 2.1 TD automaat

Mike,

Je hebt helemaal gelijk. Geen enkele auto is gelijk en verbruik varieert per uitvoering, motor en berijder ha, ha. :lol:

Mijn bandenspanning was bij montage zomerbanden ok maar heb gevoelmatig wel het idee dat deze wat lager is geworden. Zat daar ook al aan te denken. Ga ik weer checken en zonodig bijvullen.

Jp,

Voorheen zat er Total quartz 7000 (10 w 40) in het blok en nu is er Eurol turbo di 5 W40 in gekomen. Thermostaat en motrortemp sensor zijn destijds bij aanschaf vervangen door verkopende garage (Enting) want motor kwam in geheel niet op temperatuur. Na nieuwe thermostaat is dit over en komt motor heel snel op temperatuur. Bij cruisen op 120 km/u op snelweg staat tempmeter keurig in 90 graden vakje maar wel een beetje uit lood (in 90 graden hokje maar iets aan rechterkant (aan goede kant van 90 graden vakje). Misschien heeft men verkeerde themostaat gemonteerd maar dat lijkt mij sterk aangezien wij het over een echte citroën/xm specialist hebben. Goed om te horen dat een wagen met automaat toch "warmer"worden. Thanx voor deze info!

It'is not a car, it is a Citroën you stupid Woman!

Matthijs
afbeelding van Matthijs
Re: Rene's XM 2.1 TD automaat

Citrophile zegt:

Een motor met automaat ontwikkeld meer warmte dan met een handbak, vandaar ook de aangepaste thermostaat en extra oliekoeler voor de automaat.

Je bedoelt het waarschijnlijk goed, maar zegt het precies anders om;
de automaat heeft een koeler erop, die óók gekoeld wordt met het zelfde koelsysteem als de motor en daarom heeft hij meer warmte af te voeren richting deradiator en daarom heb je een thermostaat die eerder open gaat =]

Maare, je verbruikt van 1:13,5 met een automaat is ook mijn ervaring met diverse diesels automaat. Helaas. Het rijdt subliem maar de 1 op 15~16 haal je echt alleen met een handbak. Dure prijs om te betalen voor een automaat mijn inziens

Marc Alsemgeest
afbeelding van Marc Alsemgeest
  • 10 XM's in bezit gehad, waarvan 8 gereden. Totaal ca. 2.000.000 km.
  • Nu C6 2.2 HDi, zwart
Re: Rene's XM 2.1 TD automaat

René,
De variatie in gebruik die je aangeeft valt alleszins binnen de normen. Weer en omringend verkeer (veel moeten afremmen en weer optrekken), eigen rijstijl, stads/snelweg ritten, maar ook nog verschil winter-zomer banden. Hier moet je niet te veel problemen in zoeken. Kan ook nog liggen aan je meetmethode. Tank je altijd volledig af en dat delen op kilometerstand? En is dat altijd bij het zelfde tankstation/zelfde pomp. De afstelling van de pomp op automatisch afslaan kan ook nog wel eens verschillen evenals hoever de vulpijp in het tankgat zit ( :problem: :silent: dirty minds!).

@Mathijs: 1:16 is ook met automaat te halen, als je maar constant 90 rijdt! :lol:

Voorgangers: BX 19D: SR-39-ZY (rood); XM 2.1TD YS-93-GH(Berline Rouge); XM 2.1TD HL-LR-66(Berline Noir Verni); XM 2.1TD JN-SP-74(Break Vert Vega); XM 2.1TD 08-RD-VZ(Break Vert Vega); XM2.1TD 12-DF-FK (Break, Vert Vega)

Citrophile
afbeelding van Citrophile
Re: Rene's XM 2.1 TD automaat

@Matthijs, jij verwoord het beter :wink: dat is idd wat ik heb bedoeld.

RTH
afbeelding van RTH
Re: Rene's XM 2.1 TD automaat

Goedenavond medeXm clubleden,

Dank heren (JP, Mike, Mathijs en Marc) voor de technische info.

Met betrekking tot het verbruik even het volgende.

Toen ik de auto kocht wist ik al via collega PBO dat deze minder zuinig zou rijden dan zijn 2.1 td met handbak. Ik had de stille hoop dat iki gemiddeld 1 op 14 tot 1 op 15 zou kunnen halen maar dat laatste lijkt inderdaad niet mogelijk..tenminste niet als je elke dag heen en weer over afsluitdijk moet en niet belachelijk vroeg van huis af wil. Dus cruisen met 120 km/u is het motto. Uiteraard kan cruisen met 90-100 km/u ook (ja Marc, ook ik zie elke dag VW Lupo 3l en Skoda Fabia 3 cilinder eco dieseltjes slipstreamen achter vrachtwagens) maar da's niet mijn ding. Moet wel een beetje opschieten en heb nu ook weer niet zulke flexibele werktijden. :wink: Over onveilig rijgedrag dan nog maar te zijgen. Dan rijdt je natuurlijk wel super zuinig maar denk dat ik dan zelfs 1:16 niet met mijn automaat haal ha, ha! :lol:

Over de koeling problematiek het volgende.
Dank Jp en Mathijs! Snap nu inderdaad beter dat een automaat wat warmer wordt dan een vergelijkbare auto met een handbak. Had ook al op wat tech sites gezien dat de thermostaat van een automaat eerder open gaat dan die van een handbak (ik meen bij respectievelijk 80 graden Celsius tegen 85 graden celsius) om zodoende eerder warmte af te kunnen voeren. Snap hierdoor wel dat koelventilatoren dus eerder bij een 2.1 td automaat aanslaan dan bij een 2.1 td handbak. Maar vindt het op zich wel wat vreemd dat dit nu al, d.w.z. bij een relatief lage omgevingstemperatuur 10-12 gr Celsius, gebeurd. Gebeurde laatst ook al bij een korte rit. Misschien is dop expansievat ook niet helemaal jofel meer. Deze heb ik al geinspecteerd en lijkt ok. Maar die doppen zijn geloof ik niet zo duur, dus die zal ik als potentiële boosdoener preventief gaan vervangen.
Ook het niet geheel geruisloos lopen van beide koelventilatoren zint mij niet. Dit moet beter kunnen. Hoewel ik heb aangegeven dat er a.s zaterdag bij de XM sleutelmeeting te Aalsmeer niet aan mijn auto hoeft te worden gesleuteld, zal ik hierover a.s zaterdag hier en daar mijn licht opsteken c.q. nadere technische info inwinnen. Misschien willen/kunnen jullie er a.s zaterdag bij sleutelmeeting eens naar luisteren. Wellicht is het slechts iets simpels... dat de koelvins ergens tegen aanlopen of zo.

In ieder geval hoop ik jullie als XM liefhebber/XM clublid a.s zaterdag te ontmoeten.

groeten,

René

It'is not a car, it is a Citroën you stupid Woman!

detlev
afbeelding van detlev
Re: Rene's XM 2.1 TD automaat

Echt zuinigheidswinst haal je vooral (als je bak net zo schakelt als de mijne) door in de stad iets te hard te rijden, oftewel zorgen dat je in de hoogste versnelling rijdt. Als ik 55 rij dan is het 1 op 9, bij 62 is het 1 op 12...

Ik zit nog steeds te wachten op een gesprekje met oom agent, om dat uit te leggen als hij me de hardrijbelasting wil laten afdragen :mrgreen:

VOOR DE MODS:

Nee, hardrijden mag niet! Als je dat doet is het voor eigen verantwoordelijkheid! En kijk vooral op dinsdag naar Nederland 1! (#ascvn)

En een handtekening!!!!

Citrophile
afbeelding van Citrophile
Re: Rene's XM 2.1 TD automaat

@René, ik kom graag kijken en horen naar je ventilatoren bij Gert de Jong :wink:. Als je constateert dat de ventilatoren vrij vroeg inschakelen, heeft dat misschien ook te maken met het inschakelen van de airco of heb je de airco dan expres uitgezet?

RTH
afbeelding van RTH
Re: Rene's XM 2.1 TD automaat

Detlev en Jp,

Ik zag jullie reacties voorbij komen dus gelijk maar ven reageren

Detlev,

Klopt; je hebt helemaal gelijk. Ik moet ook wat meer "doorrijden" maar dan is het risico voor een bon wat groter. Sterker nog...medio 15 februari 2012 dacht ik dat mijn eerste bon met de XM/Yvette te pakken had. Snelheidsmeter/Teller wijkt in en xm niet/nauwelijks af...dit in tegenstelling tot mijn vorige auto. Heb de bon nog steeds niet ontvangen dus hoop dat ik geluk heb..fingers crossed! Collega en mede clublid PBO zegt ook altijd dat je madame in beweging moet houden..stoppen, stilstaan en afremmen is funest voor het verbruik. En dat kan ik uit eigen ervaring beamen.

Jp,

Inschakelen van koelventilatoren heeft in mijn geval niets met airco te maken. Dat wil zeggen niet aangaande mijn probleem. Met ingeschakelde airco gaan beide vinnen langzaam draaien zoals het hoort. Dat werkt dus zoals het hoort. Wat ik bedoel is de situatie na een korte en/of lange rit en handmatig uitgeschakelde airco (eco modus).
Bij het stilstaan van de auto en stationair draaiende motor komen de koelvinnen soms (niet altijd overigens) vrij snel in actie. De temperatuur meter in dashboard staat dan nog op 90 graden of net iets boven 90 graden. Bij lange tijd hard rijden en dan ineens stilstaan en stationair draaiende motor vind ik snel inkomende koelvinnen niet zo gek; dat is vrij normaal want warmte moet immers weg. Maar bij een rustige rijstijl, lage buiten temperatuur kan ik dat inschakelen van de koelvinnen weer niet zo snel verklaren. Natuurlijk wel goed om te weten dat ze het doen; dat was voorheen niet zo en dat gaf uiteraard helemaal niet een gerust gevoel. Effin, wordt vervolgd. Wel erg prettig om te horen dat je er a.s zaterdag even naar wilt kijken. Stel ik uiteraard zeer op prijs!

gr René

It'is not a car, it is a Citroën you stupid Woman!

La Noir Verni
afbeelding van La Noir Verni
Re: Rene's XM 2.1 TD automaat

Citrophile zegt:

@René, ik kom graag kijken en horen naar je ventilatoren bij Gert de Jong :wink:. Als je constateert dat de ventilatoren vrij vroeg inschakelen, heeft dat misschien ook te maken met het inschakelen van de airco of heb je de airco dan expres uitgezet?

Ik dacht dat je mijn LV rem zou bewerken!! ?? :wtf:

:lolno:

Citrophile
afbeelding van Citrophile
Re: Rene's XM 2.1 TD automaat

ik kan wel wat meer op 1 dag doen :wink:

Marc Alsemgeest
afbeelding van Marc Alsemgeest
  • 10 XM's in bezit gehad, waarvan 8 gereden. Totaal ca. 2.000.000 km.
  • Nu C6 2.2 HDi, zwart
Re: Rene's XM 2.1 TD automaat

RTH zegt:

Sterker nog...medio 15 februari 2012 dacht ik dat mijn eerste bon met de XM/Yvette te pakken had. .... Heb de bon nog steeds niet ontvangen dus hoop dat ik geluk heb..fingers crossed!

CJIB is vrij snel, meestal binnen 3-4 weken, dus ik denk dat je geluk hebt.

Voorgangers: BX 19D: SR-39-ZY (rood); XM 2.1TD YS-93-GH(Berline Rouge); XM 2.1TD HL-LR-66(Berline Noir Verni); XM 2.1TD JN-SP-74(Break Vert Vega); XM 2.1TD 08-RD-VZ(Break Vert Vega); XM2.1TD 12-DF-FK (Break, Vert Vega)

detlev
afbeelding van detlev
Re: Rene's XM 2.1 TD automaat

En dat afwijken van de teller verschilt per exemplaar... Daarom heb ik de snelheden van GPS genoteerd. Als ik de teller op 70 heb rij ik 65. En met de teller op 120 rij ik precies 111

En een handtekening!!!!

eXpelliarMus
afbeelding van eXpelliarMus
Re: Rene's XM 2.1 TD automaat

Dan heb ie de verkeerde banden op de velg liggen, een Xm heeft normaal gesproken geen teller afwijking.

Matthijs
afbeelding van Matthijs
Re: Rene's XM 2.1 TD automaat

Haha, echt wel hoor Wes ;) En deze waardes zijn heel reëel.

detlev
afbeelding van detlev
Re: Rene's XM 2.1 TD automaat

Ik ben na drie XM's ook niet anders gewend ;)

En een handtekening!!!!

eXpelliarMus
afbeelding van eXpelliarMus
Re: Rene's XM 2.1 TD automaat

Die van mij was spot on. 8)

Matthijs
afbeelding van Matthijs
Re: Rene's XM 2.1 TD automaat

Dan had je vast de verkeerde bandenmaat er onder liggen :lol:

Pagina's