Even voorstellen - Turbo CT van Mark383

147 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
Veen
afbeelding van Veen
  • XM Turbo CT Exclusive
  • XM V6 24v Multimedia
  • XM Turbo CT SXclusive
RE:

Kijk anders even naar het laatste bericht op: https://xmclub.nl/forum/downloads

 

of ik kan je natuurlijk ook direct de downloadlink geven: https://xmclub.nl/sites/default/files/AE78-deursloten_0.pdf

__________
Crepuscule

Feije
afbeelding van Feije
RE:

Misschien zit er ergens een plastic tandwieltje of zo in het slot dat door de leeftijd slecht is geworden? Dan werkte het prima toen het daar op de plank kwam te liggen, is het sindsdien broos geworden en toen je hem monteerde en probeerde is het geknapt. Ik roep maar wat, maar ik zou me zoiets kunnen voorstellen . Komt er wel geluid uit dat slot als je de cv bedient?

Mark383
afbeelding van Mark383
  • 1991 V6 Exclusive Vert Triton
RE: Even voorstellen - Turbo CT van Mark383

@Veen: dank voor deze suggestie, dat uitboren ga ik zeker even proberen.

@Feije: Nee, er komt ook geen geluid uit. Als uitboren + smeren geen effect heeft, volgende keer bij het magazijn maar gelijk even inbouwen en testen :)

Mark383
afbeelding van Mark383
  • 1991 V6 Exclusive Vert Triton
RE: Even voorstellen - Turbo CT van Mark383

Hierbij even weer een update. Uitboren en smeren heeft geholpen voor het deurslot rechtsachter, die doet het nu weer. Dus dank daarvoor!

Linksachter blijft echter helemaal dood. Ik heb het idee dat het slot geen stroom krijgt, aangezien de auto ook niet 'ziet' of de deur open is. Het lampje onderin de deur gaat dus ook niet aan. Waar zou dat door kunnen komen? Kabelbreuk? Of misschien toch een slechte stekker? Kan ik iets doormeten?

De nieuwe vierseizoensbanden (Hankook Kinergy 4S2) kan ik trouwens van harte aanbevelen. Heel stil, veel grip op nat wegdek en goed in balans (weinig lood nodig). De auto rijdt veel prettiger (rustiger) dan met de Toyo's (zomerbanden) die de vorige eigenaar er onder had laten leggen. En dan te bedenken dat die nog maar twee jaar oud zijn...

Mark383
afbeelding van Mark383
  • 1991 V6 Exclusive Vert Triton
RE: Even voorstellen - Turbo CT van Mark383

Vandaag teruggekomen van de eerste grote beproefing: ruim 2300 km voor een retourtje Val Thorens. De TCT heeft zich heel goed gehouden!

Wat me opviel:
- Super ruime relaxte reisauto. Ook de achterpassagiers zaten heerlijk ruim.
- De turbo sleurt er lekker aan in de bergen. Over het algemeen kom je nooit vermogen tekort.
- Verbruik viel mee. Zelfs helemaal volgepakt met 4 man en spullen op het dak gemiddeld 1 op 10.
- Comfort was iets minder dan normaal. Wellicht vanwege de verhoogde bandenspanning van 2.6 bar rondom?
- Deze all season banden hebben boven verwachting veel grip op besneeuwde hellingen. Geen kettingen hoeven leggen.
- Lichtbeeld 's nachts van de lampen is niet top. Dat schijnt een bekend manco te zijn?

Enige ongemak: 400 km voor thuiskomst viel het aircopaneel uit nadat ik 'm op standje max zette. Gelukkig hadden we veel warme skikleding mee, dus geen ramp. Als ik het zo lees hier op het forum is de F2 zekering dan de hoofdverdachte. Morgen bij daglicht maar eens naar kijken.

Wat wel heel frapant was: nadat de kachel was uitgevallen, ging de benzinemeter ineens weer leven. Die deed al heel lang niets meer! Zitten die zekeringen soms in hetzelfde doosje? Dan nog is het raar...

Inmiddels al 10.000 probleemloze kilometers verders sinds de aankoop. Hooguit enkele elektronische ongemakken, maar geen echte mechanische problemen gehad. Wat me wel opviel: bij het olie peilen lijkt de olie donkerder geworden dan 10.000 km geleden (toen was ie net vers). Is het dan weer tijd voor een oliebeurt? Ik dacht dat de interval daarvoor 15.000 km was? Wat is aan te raden?

(even klikken voor bewegende beelden)

Veen
afbeelding van Veen
  • XM Turbo CT Exclusive
  • XM V6 24v Multimedia
  • XM Turbo CT SXclusive
RE: Even voorstellen - Turbo CT van Mark383

Mooi, zo'n flinke rit.  De XM is een prima reisgenoot voor dit soort tripjes.

Dat aircopaneel is inderdaad een bekend verschijnsel en eigenlijk vrij eenvoudig te fixen

__________
Crepuscule

Feije
afbeelding van Feije
RE: Even voorstellen - Turbo CT van Mark383

Het is vrij normaal dat olie wat donkerder wordt na verloop van tijd. Bij een diesel wordt het zelfs heel snel al zwart. Zolang de olie van je Turbo CT niet gitzwart is bij het verversen zou ik me absoluut geen zorgen maken. Turbo CT's hebben later in andere auto's (Xantia's vanaf '99, geheid ook 406'en) bijvoorbeeld ook een interval gehad van 20.000km. Hoewel ik zelf keurig 15.000 aan zou houden, verwacht ik eigenlijk niet echt dat 20.000 problemen zou geven. Natuurlijk kun je zo vaak verversen als je wilt, maar op die manier blijf je bezig 
 

2,6 bar bandenspanning zul je wel iets in het comfort merken ja. Ik geloof wel dat hij dan iets stugger wordt en dat je dat dan merkt. 
 

Lichtbeeld is wel een bekend puntje ja. Als je ze relatief hoog afstelt (maar natuurlijk nog wel APK-waardig) heb je er waarschijnlijk niet zo veel last van. Persoonlijk vind ik het nog altijd onbegrijpelijk hoe laag de koplampen van sommige auto's staan... Van de APK mag er een hoop, helaas. Je ontneemt jezelf er best wel veel zicht mee, terwijl het helemaal niet gezegd is dat je tegenliggers last van je verlichting zouden hebben als je ze hoger zou stellen. Natuurlijk is het wel zo netjes om het koplampen stellen aan een garage over te laten of het op z'n minst door een garage te laten controleren. 

Mark383
afbeelding van Mark383
  • 1991 V6 Exclusive Vert Triton
RE:

Dank, dan hou ik gewoon 15d km aan.

Wat betreft het lichtbeeld: misschien dat het bij de meeste auto's iets lager wordt ingesteld dan strikt noodzakelijk, voor het geval ze zwaar beladen achterover gaan hellen. Daar hebben wij natuurlijk geen last van! Dus misschien kan het inderdaad geen kwaad om het iets hoger in te stellen, dank voor de tip.

Hierbij nog wat foto's van de reis:

Mark
afbeelding van Mark
  • V6 '94 Rouge Griott Nacré
  • V6 '91 Gris Dolmen R.I.P.
RE: Even voorstellen - Turbo CT van Mark383

Ik heb er destijds halogeen in gezet met gele kapjes. Moet je wel warm wit lampen nemen ander krijg je heel raar licht, en met warm wit worden ze de eerste 10 seconden een beetje groenig (gele kapjes en blauw schijnsel van de opwarmende halogeen) maar daarna mooi warm en strak geel.

En vooral veel licht en zeker niet hinderlijk voor tegenliggers, en geel heeft nog een bijkomend voordeel, in het donker is het veel aangenaer aan de ogen, geen hinderlijke reflectering van verkeersborden of witte wegbelijning.

En natuurljk staat het gele licht 'op en top' Frans      

Grootlicht overigens H1 met kapjes.

 

Je vais reussir, tout simplement parce que je refuse de perdre.

Mark383
afbeelding van Mark383
  • 1991 V6 Exclusive Vert Triton
RE:

Vandaag de zwevende zekering geplaatst volgens deze beschrijving: https://www.xmclub.nl/sites/default/files/Niet%20werkende%20blower_1.pdf

Werkt weer perfect, veel dank voor deze hele duidelijke how-to!

Ook het 'probleem' met het lichtbeeld opgelost. Wat beeld: een van de H1 dimlichten was doorgebrand. Dus niet zo raar dat de verlichting te wensen over liet... :)

De opleving van de brandstofmeter was overigens van tijdelijke aard. Binnenkort maar eens onder de achterbank de boel los maken en bekijken. Wellicht een slecht contact.

@Mark: mooi hoor! Goede combi met die bordeau rode lak ook.

Mark383
afbeelding van Mark383
  • 1991 V6 Exclusive Vert Triton
RE: Even voorstellen - Turbo CT van Mark383

Nog even delen hoe mijn F2 zekering er uit zag:

Valt wel mee toch? Niks aan de hand, zo lijkt het? Toch wel:

Bovenstaande was dus genoeg gesmolten om uitval te veroorzaken.
Uit het type zekering (niet orgineel) kon je natuurlijk ook al iets afleiden --> al eerder vervangen.

Mijn wagen is uit '99 met organummer 92xx. Toch wel bijzonder dat ze dit nooit hebben aangepast.

Veen
afbeelding van Veen
  • XM Turbo CT Exclusive
  • XM V6 24v Multimedia
  • XM Turbo CT SXclusive
RE: Even voorstellen - Turbo CT van Mark383

Haha ja typisch, van boven zie je niets maar daaronder....  

Toch heeft bijna niemand dit aangepast hoor.  Ja een paar handige (of gefrustreerde) forumleden die hier meelezen. Maar ook nu nog denk ik dat het niet meer dan 10% is 

__________
Crepuscule

Marc Alsemgeest
afbeelding van Marc Alsemgeest
  • 10 XM's in bezit gehad, waarvan 8 gereden. Totaal ca. 2.000.000 km.
  • Nu C6 2.2 HDi, zwart
RE: Even voorstellen - Turbo CT van Mark383

Is, als ik een XM zie, altijd 1 van de eerste dingen die ik inspecteer.

Voorgangers: BX 19D: SR-39-ZY (rood); XM 2.1TD YS-93-GH(Berline Rouge); XM 2.1TD HL-LR-66(Berline Noir Verni); XM 2.1TD JN-SP-74(Break Vert Vega); XM 2.1TD 08-RD-VZ(Break Vert Vega); XM2.1TD 12-DF-FK (Break, Vert Vega)

blaueboot
afbeelding van blaueboot
  • Xm 'Exclusive' 2.9 ES9J4 Handgeschakeld - Mauritius Blue (KPKD) <Org. 8488>
  • XM 'Exclusive' 2.9 ZPJ Automaat - Noir Verni (EXY) - CiTuning - <Org. 5243>
RE:

Bij de mijne was 't iets minder ernstig er aan toe. Dus eigenwijs gewoon de contacten schoon gemaakt en er weer een 30A zekering in terug gestoken (er was wel zoals bij jou wat warmteschade). Gaat tot nu toe (enkele jaren) goed. 

Maar inderdaad.., ze hadden er wel wat aan mogen doen. 't Is niet dat het te verwachten valt dat zo'n contactpunt regelmatig schoon wordt gemaakt.

XM - Rijden als een 'ouwe sok' met af en toe een 'petje' op. 

Mark383
afbeelding van Mark383
  • 1991 V6 Exclusive Vert Triton
RE:

Bij een eventuele volgende XM zou ik het denk ik wel preventief doen. Het gaat altijd stuk op momenten dat je het niet kan gebruiken en alles wat je kan doen om de betrouwbaarheid te vergroten is mooi meegenomen. 

Daarbij is het weinig werk en kost het niet veel. Voor 3,69 euro ben je klaar: zie hier

@Veen: ik bedoelde eigenlijk vreemd dat Citroën dit niet heeft aangepast zo laat in de productie. Maar goed, de XM liep toen natuurlijk al op z'n laatste benen en het was sowieso niet echt een winstpakker...

Mark383
afbeelding van Mark383
  • 1991 V6 Exclusive Vert Triton
RE:

Vandaag nog even wat beter gekeken naar de portiervergrendeling linksachter. Vond dit tijdens de vakantie toch wel irritant.

Alle stekkers nogmaals gecontroleerd en doorgemeten. De stekker onder de deurvanger is een beetje gaar, maar dit is niet het probleem. Het slot krijgt bij open/sluiten namelijk wel een puls. Het lampje onderin de deur brandt ook (als een van de andere deuren openstaat). Verder 12 volt gezet op het slot zelf en dit herhaald bij het andere slot van het magazijn. Beide doen helemaal niets... Mijn conclusie: allebei de sloten zijn overleden. Dat zou natuurlijk kunnen en dan is het gewoon pech geweest dat ik een toevallig defect slot heb uitgezocht... Volgende keer dus maar even nog een andere uitzoeken en dan gelijk testen.

Verder waren de pook en de pookhoes van Q&K al een tijdje binnen. Deze vandaag gemonteerd:

Ben er blij mee. Het leer is van mooie dikke kwaliteit. De afwerking aan de bovenkant is daardoor wel wat grof. Maar goed, in elk geval een stuk beter dan het oude spul:

Mark383
afbeelding van Mark383
  • 1991 V6 Exclusive Vert Triton
RE: Even voorstellen - Turbo CT van Mark383

Het was vandaag mooi weer om buiten aan de auto te klussen. Als eerste even het lederen stuur ingebouwd dat ik bij het clubmagazijn had gehaald.

Dat was echt een koud kunstje: accu los, twee schroeven achterzijde los (torx 30), stekker airbag los, moer los (dop 21). Het interieur ziet er nu zo uit:

Het stuur is niet nieuw, maar past wel een stuk beter bij de rest van het interieur zo. Sowieso voelt het veel prettiger aan dan het plastieken exemplaar. Dat geldt overigens ook voor de nieuwe pookknop. Je hebt gewoon veel plezier van het vervangen van dingen die je vaak aanraakt.

Toen nog 'even' de ruitenwisservloeistof bijvullen. Die was namelijk 'alweer' op. Gelijk 5 liter gekocht en wat denk je... ik bleef maar bijvullen! 2 liter, 3 liter, 4 liter... Je raad het al: op een gegeven moment liep het net zo hard weer er uit:

Dus maar snel even de auto hoog gezet en een flesje er onder gezet om het op te vangen. Ik ben benieuwd of het reservoir lek is of dat de boel gewoon is overstroomt. Gok dat laatste, maar we gaan er vanzelf achterkomen. Als de vloeitstof volgende week weer 'op' is, dan weten we hoe laat het is.

Verder heb ik besloten dat de spatlappen er af moeten:

Vind het alleen een beetje spannend wat ik er onder aan ga treffen, maar goed, dat gaan we zien... :)

Veen
afbeelding van Veen
  • XM Turbo CT Exclusive
  • XM V6 24v Multimedia
  • XM Turbo CT SXclusive
RE: Even voorstellen - Turbo CT van Mark383

Groot gelijk om die spatlappen eraf te halen. Ik denk dat het wel mee valt anders zou je nu al schade zien als bobbels of gaten aan de onderzijde van het spatbord.

__________
Crepuscule

Marc Alsemgeest
afbeelding van Marc Alsemgeest
  • 10 XM's in bezit gehad, waarvan 8 gereden. Totaal ca. 2.000.000 km.
  • Nu C6 2.2 HDi, zwart
RE: Even voorstellen - Turbo CT van Mark383

Als je te enthousiast schenkt wil de ruitesproeiervloeistof er wel eens overheen lopen, inderdaad, Maar als je zichtbaar alles in het trechtertje mikt en niet zichtbaar veel ernaast loopt, is lekkage eigenlijk altijd ook echt lekkage. Dat kan het reservoir zelf zijn, maar ook de aansluiting van de trechter. Die laatste kan je zo los schroeven. Het reservoir moet je uitbouwen door het zijscherm te demonteren: dan zie je alles zitten.

Voorgangers: BX 19D: SR-39-ZY (rood); XM 2.1TD YS-93-GH(Berline Rouge); XM 2.1TD HL-LR-66(Berline Noir Verni); XM 2.1TD JN-SP-74(Break Vert Vega); XM 2.1TD 08-RD-VZ(Break Vert Vega); XM2.1TD 12-DF-FK (Break, Vert Vega)

Mark383
afbeelding van Mark383
  • 1991 V6 Exclusive Vert Triton
RE: Even voorstellen - Turbo CT van Mark383

Er is zeker niets naast de trechter gegaan. Dan misschien de aansluiting van de trechter, want er is volgensmij wel iets vloeistof blijven zitten. Schroef ik die trechter d'r gewoon van boven af?

En stel dat het reservoir wel lek is, dan moet dus het hele spatbord er af? Dat lijkt me best omslachtig.

Feije
afbeelding van Feije
RE:

Tsja aan de andere kant: How hard can it be? Als je ziet hoe dat reservoir ingebouwd zit in een XM begrijp je waarom je spatbord er dan af moet, maar ik denk eigenlijk niet dat dat nou een extreme rotklus is of zo. Anderen hier hebben daar geheid meer verstand van dan ik, maar volgens mij is het een kwestie van een paar boutjes losschroeven (?).

JaapSt
afbeelding van JaapSt
  • XM 2.5 TurboD Break
RE:

Spatbord hoeft er volgens mij niet af om reservoir te vervangen hoor.

Lekkage kan ook veroorzaakt worden door rubber waar de pomp mee in het reservoir zit. 

Ik zou eerst het binnenscherm eruit trekken, dan kun je ook zien waar het lekt

 

 

Jaap

blaueboot
afbeelding van blaueboot
  • Xm 'Exclusive' 2.9 ES9J4 Handgeschakeld - Mauritius Blue (KPKD) <Org. 8488>
  • XM 'Exclusive' 2.9 ZPJ Automaat - Noir Verni (EXY) - CiTuning - <Org. 5243>
RE:

In de zijkant van het reservoir zitten 3 'gaten' waar met rubbers 2 pompjes en 1 vulopening in gestoken zitten.

Hier even een foto van de web van de zijde de richting de motor gemonteerd zit.

De 2 groene dingen zijn  de motortjes en zitten richting de neus. Het losse gat (zwarte ring) is de aansluiting voor de vulpijp.
Andere zijde die niet op de foto staat is dus het spatbord en is kaal.

Als je begint met de wielkuip er uit te trekken kan je over de hele lengte van het reservoir voelen waar deze lekt en of een van deze aansluitingen lekken / los zijn gekomen.

Het reservoir zit met 2 moertjes tegen het carroserie. Of je degeen die vooraan zit kan berijken zonder het spatbord te demonteren durf ik niet te zeggen. Net zoals ik niet zeker weet of het reservoir uit de wielkast te kantelen valt op die manier.

Mocht een van de 3 aansluitingen niet dicht zijn kan je proberen of gewoon aandrukken de lekkaage oplost. Ze zitten er gewoon los ingestoken en moeten klemmen op de rubber ringen.

Spatbord demonteren is ook redelijk goed te doen, maar daarvoor moet wel het een en ander los wat zo niet in het zicht zit.
- Grill geheel weg wegens bout achter het stadslicht
- Spatbord zit samen met de bumper met een bout op de bumpersteun. Bout is vanuit de wielkast bereikbaar en kan goed vastgeroest zitten. Oppassen dat je 'm niet forceert en losbreekt van de bumper.
- Onder het zijkapje van de paravaan zit de paravaan op het spatbord geschroefd met een parker.
- Portier open zetten en dan zitten daar nog 2 bouten die het spatbord vast klemmen. Deze hoef je dus alleen maar een paar slagen los te draaien.
- Als het goed is zit het spatbord nog aan de dorpelhoek vast dmv van klemmetje wat om dat onderste uitstekende randje van de dorpel heen zit.
- Dan boven het spatbord nog 4 kleine boutjes en 2 grotere van het front.

En dan kan je met beleid het spatbord er tussenuit kantelen / naar achteren schuiven. Pas op de lak van je portier. ;)

XM - Rijden als een 'ouwe sok' met af en toe een 'petje' op. 

JaapSt
afbeelding van JaapSt
  • XM 2.5 TurboD Break
RE: Even voorstellen - Turbo CT van Mark383

Ik heb ooit een reservoir eronderuit geschroefd zonder spatbord te verwijderen. t is wel 25jr geleden, vraag me niet naar de details

Jaap

Mark383
afbeelding van Mark383
  • 1991 V6 Exclusive Vert Triton
RE: Even voorstellen - Turbo CT van Mark383

Ah, dank hiervoor! Ik ga eerst maar eens de wielkuipbekleding er uit halen en kijken of ik kan voelen waar het probleem. Maar misschien ook niet zo erg om het spatbord te demonteren. Kan ik gelijk even checken op roest daar en de boel in de anti-roest zetten.

Dank voor de foto van het reservoir ook. Nog nooit gezien zo! Het blijft toch een bijzondere auto, zo'n XM :)

Mark383
afbeelding van Mark383
  • 1991 V6 Exclusive Vert Triton
RE: Even voorstellen - Turbo CT van Mark383

De XM had vandaag trouwens bijzonder gezelschap:

(+1 voor diegene die de locatie herkent).

Mark383
afbeelding van Mark383
  • 1991 V6 Exclusive Vert Triton
RE:

Ik heb de spatlappen inmiddels gedemonteerd:

Het is alleen niet echt fraai wat er onder zit... Er blijft inderdaad veel troep tussen zitten die lekker is gaan roesten. Dus misschien dat ik de spatlappen toch even spuit en terugmonteer. Alhoewel dat natuurlijk vooral een cosmetische oplossing is...

Dan de deurvergrendeling. Zoals ik eerder schreef had ik het vermoeden dat het portier LA van het magazijn ook defect was, dus deze vorige keer omgeruild voor een andere exemplaar. En hoera, deze doet het wel! Maar... toch niet helemaal vlekkeloos, namelijk de onderste connector past niet:

Dit is mijn oude (defecte) deurslot. De pinnetjes op de zwarte connector komen niet overeen met het deurslot van het magazijn. Gevolg: de onderste connector past niet. De bovenste overigens wel. Hij gaat nu (gelukkig) wel open/dicht met de afstandsbediening, maar hij 'ziet' niet of de deur open is. Bij het opendoen blijven de knipperlichten dan branden, omdat de auto 'denkt' dat niet alle deuren opengegaan zijn...

Een detail, maar zou leuk zijn om het op te lossen. Iemand die weet of ik vrijelijk de stekker aan kan passen, zodat ie alsnog past? Of is de werking ook anders?

Mark383
afbeelding van Mark383
  • 1991 V6 Exclusive Vert Triton
RE:

Dit weekend bezig geweest met het solderen van de elektrische stoelverstelling en de airbagstekkers. Ik bleef namelijk last houden van storingen en wilde het nu voor eens en altijd goed oplossen (op deze manier). Dus alle stekkers er tussenuit geknipt, koper bloot gelegd en gesoldeerd:

Uiteraard netjes afgewerkt met krimpkousjes. Daarbij de airbagkabeltjes van de bestuurdersstoel wat verlengd. Aangezien deze stoel ook omhoog/omlaag kan waren die kabels eigenlijk net te kort:

Werkt weer zonder problemen nu.

Verder de speakers voor vervangen. De oude waren niet al te best meer:

Daarnaast bleef ik lekkage houden bij de ontluchtingsnippel op het thermosstaathuis (zie #31). Wat blijkt, dat dopje is toch niet helemaal hetzelfde als een (standaard) ventieldopje van een band. Afgelopen magazijndag (met wat hulp van @blaueboot) een origineel dopje daarvoor gevonden. Die ziet er hetzelfde uit als een ventieldopje voor een band, maar met één belangrijk verschil: in het originele ontluchtingsdopje zit een rubberen ringetje. Dat is kennelijk voldoende om de boel goed af te sluiten, want de koelvloeistoflekkage is hiermee opgelost. Hoera!

Helaas heb ik wel last gekregen van een LHM lekkage. Daarvoor heb ik even een apart topic gemaakt.

Mark383
afbeelding van Mark383
  • 1991 V6 Exclusive Vert Triton
RE:

De LHM lekkage is gelukkig opgelost (zie hierboven).

Vorige week de zomerwielen er weer onder gelegd:

Rijdt helaas toch een stuk onrustiger... Meer trillingen zo rond 120 km per uur. Met de winterbanden nergens last van.

Kan aan de voorbanden liggen (zijn tien jaar oud). Heb ze al gewisseld naar achteren en dat lost het probleem helaas niet op. Kort na aanschaf zijn de wielen nog gebalanceerd met behulp van een speciaal apparaat voor gesloten velgen (zonder naafgat), maar ik heb het idee dat de velgen misschien niet helemaal recht zijn. Er zit namelijk vrij veel lood op, zowel voor als achter. Helaas kan je gesloten velgen niet richten (voor zover ik weet), dus dan wordt het toch een ander setje zoeken... Etoile velgen zijn alleen iets lastiger te vinden heb ik het idee.

Overigens wilde ik bij het wisselen even de ABS-stekkers controleren, maar die zag ik zo snel niet. Denk dat ze achter de wielkuip bedekking zitten?

Verder een leijke sticker verwijderd van de achterklep:

Ging perfect met de fohn en een beetje wasbenzine.

Mark383
afbeelding van Mark383
  • 1991 V6 Exclusive Vert Triton
RE:

Het is al even geleden dat ik hier een update heb geplaatst, maar de TCT heeft zich kranig gehouden afgelopen tijd:

- retourtje Zuid-Frankrijk (mei 2022);
- tripje naar Polen (mei 2022);
- net terug uit Slowakije (augustus 2022).

Daarnaast wordt de dame gewoon ingezet als daily voor het gezin. Al met al zijn we al ruim 22.000 km verder (in een jaar).

Technisch gezien sinds de laatste update:

- diverse LHM lekkages aan retourleidingen (3 keer zelfs);
- lekke uitlaat op verschillende plaatsen (hallo veel te dure NOS middendemper);
- lekke aircoslang (opgelost door de aircoboer);
- veerbollen laten nakijken/vervangen bij Chyparse;
- olie, bougies, filters, etc. (zelf gedaan).

Op zich niets raars dus, veelal gewoon slijtagedelen en normaal onderhoud. De LHM lekkages zijn wel vervelend geweest, aangezien die zich te pas en te onpas aandienen en meteen zorgen voor onrijdbare auto. Dan strandt je nog wel eens ergens in het buitenland... (gelukkig wel vrij simpel op te lossen bij een garage)

Er zijn ook positieve zaken te melden op het technisch vlak, want sommige problemen lossen zich blijkbaar op zonder dat je er iets voor doet... Zo is de benzinemeter het vanzelf weer gaan doen (na flinke mishandeling) en ook heb ik steeds minder vaak ABS storingen. Voor dat laatste wil ik nog wel even de stekkers in de wielkuipen controleren. Misschien gewoon wegknippen en aan elkaar solderen. Heeft bij de airbag stekkers ook goed geholpen, nooit meer last van storingen daar! :)

Verder rij ik nu sinds twee weken constant in de sport stand. Althans, dat denk ik, aangezien het veerlampje niet meer aangaat bij het starten. De wagen is ook merkbaar stugger tijdens het rijden. Ik vermoed/hoop de stuurhoeksensor, aangezien deze eerder ook een foutmelding gaf. Gelukkig is die eenvoudig te resetten met Lexia. Binnenkort dus maar weer eens even langs het magazijn en dan hopen dat het die sensor is inderdaad.

Op het lijstje staat verder nog de SC/MAC bol, aangezien die als enige nog niet is vervangen en de TCT achter redelijk snel inzakt na het parkeren. Deze bol schijnt echter lastig te vervangen te zijn, omdat hij vrij onbereikbaar is? Iemand die weet wat er allemaal los moet daarvoor?

De hoogteregelaar lijkt me overigens ook niet helemaal fris meer, aangezien ik regelmatig onverwachte hoogtecorrecties ervaar en dat soms gepaard gaat met behoorlijk wat kreunen.... Het is nog te doen, maar ik hou me aanbevolen voor een revisie how-to :)

Pagina's