Eindelijk aan de ZPJ4

Pagina's

40 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
pavang
afbeelding van pavang
  • V6 exclusive 24 met zpj handgeschakeld
RE: Eindelijk aan de ZPJ4

Bedankt voor de info, ik ga het zo doen.

Ik heb de Xm nu in een kantelbrug gezet dan is het wat comfortabeler werken op niveau.

De accu is er dan sowieso uit.

 

 

 

JaapSt
afbeelding van JaapSt
  • XM 2.5 TurboD Break
RE: Eindelijk aan de ZPJ4

Eise,

 

Die snelheidsopnemer op de bak is te krijgen bij Christian Osthues, Ahlen. Citropart.de

Jaap

Eise
afbeelding van Eise
RE: Eindelijk aan de ZPJ4

Nou ik ben jullie wel een update verschuldigd, eerst maar even over vorig jaar. Laatste post was vlak voor de vakantie.

Omdat de Golf 2 van een vriend van me vlak voor de vakantie een boutje in de motor kreeg en hij het niet voorelkaar kreeg de cilinderkop en alles in een week te vervangen heeft hij mijn XM 2.1TD automaat met 500.000km meegenomen. Hierover zal ik ook nog wel eens een draadje beginnen. Vrijdag was de auto gekeurd, vrijdagavond en zaterdag moest ik werken, zondagavond naar Angerlo om vervolgens maandagochtend vroeg naar Zuid-Duitsland te vertrekken. Heb zaterdagavond/nacht gezorgd dat de laatste interieurdingen erin zaten en een radio met speakers. Ook nog een kleine lhm lekkage opgelost van een retourslangetje.

Tijdens de rit naar Angerlo merkte ik al dat een wiellager achter slecht was, vooral nu de auto beladen is voelde je dit erg. Heb het wiel even van de grond gehad maar voelde geen speling dus gewoon mee doorgereden. Dit is later op reis zelfs iets minder erg geworden maar nog steeds hoorbaar. Volgende ochtend onderweg naar duitsland en kwam er meteen achter bij het voltanken dat mn tank aan de bovenkant niet dicht was, bij die ring onder de bank. Niet meer voltanken de rest van de vakantie dus. Verder deed de auto het redelijk goed, alleen vlak voor het audimuseum in Ingolstadt(op de heenreis bezocht) besloot dat verdeelding voor de snelheidsmeterkabel en de centrifungaalregelaar het te begeven. Rest van de vakantie dus geen cruisecontrol/snelheidsmeter/hydractive/zwaarder wordende stuurbekrachtinging meer.

Verder deed de auto het eigenlijk wel prima, een week later hebben we een paar dagen in Oostenrijk gestaan vlakbij het drielandenpunt van Zwitserland/Italië/Oostenrijk. Daar in de buurt zit ook de Stelviopas, die dus ook maar gereden. Was wel erg warm weer, ruim over de 30 graden. De V6 had er weinig problemen mee, was erg blij met mijn originele radiateur. Maar helaas geen werkende airco. De rode diesel had het daarentegen wel wat moeilijker. Werd telkens erg warm, later op vakantie is hij veel rustiger de berg ermee op gegaan en dat werkte beter. Hij dacht meer snelheid=meer rijwind=meer koeling, bleek niet goed te werken.

Vervolgens hebben we ook nog een kleine week in Zwitserland gezeten in de buurt van de Furka/Sustenpass. Toen we die eind van de week wilden rijden zag ik al dat mn auto wat begon te lekken bij de kachelslangen. Onderweg moest ik op een gegeven moment al bijvullen, heb het toen maar afgeblazen. Ben toen naar een automaterialenzaak gegaan en via nog wat andere tips aan een slang gekomen. Heb uiteindelijk besloten de hele kachel maar af te sluiten. Op de camping hieraan gesleuteld en de slang aangelegd, toen vertrouwde ik het wel en heb ik alsnog het rondje passen gereden.

Uiteindelijk gewoon weer thuisgekomen, het was een erg nerveuze vakantie omdat ik die auto natuurlijk helemaal niet vertrouwde. Maar hij heeft het wonder boven wonder gewoon gered. De rode XM diesel ook trouwens.

Had de dag erna(van Angerlo naar Friesland) wel pech. Retourslang van de drukregelaar was poreus. Was bij Steenwijk gestrand, heb mn vader me laten ophalen en ben de volgende dag met een vriend van mij(Feije) weer teruggegaan en heb een stuk slang vervangen. Kon daarna weer naar huis rijden.

 

Omdat ik voor de vakantie al enorm veel tijd in de auto had zitten en hij na de vakantie nog best wat gebreken had heb ik er nog wel even wat mee rondgereden een paar keer. Maar verder geschorst. Was er behoorlijk klaar mee.

Klussen die ik moest doen voor ik er weer mee wilde rijden:

Poelie op de nokkenas voor de hydropomp zat er niet lekker op, al behoorlijk mee zitten prutsen maar nog steeds scheef. Heb de poelie eraf gehaald en het gat voor het nokje op de nokkenas wat uitgeboord. Toen zat hij weer mooi vlak.

Snelheidsmeterding wéér stuk, na dus al uren daarmee geklooid te hebben en het van en op de auto te zetten.(was hier wel goed klaar mee), uiteindelijk bleek dat de kabel naar de centrifungaalregelaar was vastgelopen en het ding zelf heb ik ook wat schoongemaakt en ingevet.

Stuurhuishoezen nog steeds lek, origineel kan ik niet krijgen maar heb nu iets besteld wat zou moeten passen, nog niet gemonteerd.

Kachelslangen

Riem van de aircopomp was wat weggevreten door een verkeerde poelie, oude poelie had ik meteen al teruggezet maar riem nog steeds niet zo fraai.

Snelheidmeter zelf stuk, gesoldeerd door Feije en werkt nu weer.

Uitlaat lek, buis onder de motor was al wat min maar had een steen geraakt op vakantie. Was RVS en heb het gewoon weer aanelkaar gelast.

 

Uiteindelijk had ik er begin van de zomervakantie toch wel weer zin in, vooral ook omdat ik na lang zoeken op een set kachelslangen en zon verdeelding op de bak stuitte. Dus vol goede moed begonnen en uiteindelijk ongeveer alle punten behalve de stuurhuishoezen gedaan. Ging eigenlijk best wel goed. Ook een modificatie gedaan, voor meer inlaatgeluid heb ik 2 RamAir open luchtfilters direct op de gaskleppen gemonteerd. Klink echt wel een stuk vetter nu. Ook nog in de laatste week de airco laten vullen, en wonder boven wonder deed die het ook gewoon. Wegens drukte kon ik helaas pas een apk doen bij mijn garage(waarvan ik weet dat hij niet moeilijk doet over een kleine lhm lekkage) een dag voor ik op vakantie ging. Ook nog de achterremmen nog een keer ontlucht en het abs blok. Wonder boven wonder kwam hij weer in 1 keer door de apk heen, ik natuurlijk erg blij. Dit jaar ging de reis naar het Iseomeer in Italië en daarna door naar Bretagne.

Op de heenreis ging het eigenlijk allemaal best wel prima, tot ik voor Basel bij een stop erachter kwam dat er olie uit de V van de motor drupte. Dit ook net na een klein stuk 190 rijden. Het leek bij de bougiegaten weg te komen(uit de klepdeksel niet de bougies zelf). Dit was heel erg schrikken natuurlijk, ook wat vocht in de olie. Maar na doorrijden en olie bijvullen bleef het wel wat lekken maar denk dat ook gewoon heel veel nog uit de V bleef lekken. Heb uiteindelijk niet meer hoeven bijvullen. Ik denk dat mijn karterventillatie verstopt zat en dat die normaal gesproken wat vaccuum trekt met de normale luchtfilters. Maar dat bij deze luchtfilters de flow zo goed is dat hij niet echt goed doorstroomt. Heb ook niet echt water in de olie, alleen maar wat melkige troep bij de dop. Heeft natuurlijk voor de vakantie ook veel stilgestaan en korte stukjes gelopen/gereden. Verder deed hij het eigenlijk best goed en na het monteren van het originele luchtfilter ook geen problemen meer gehad en geen "olieverbruik".

Na een week in Italië naar Bretagne gereden, beetje verkeerd gereden dus uiteindelijk 1450km in 1 dag gedaan. Los van een beetje water bijvullen geen gedoe gehad. In Bretagne had ik wel meteen de volgende dag dat mn reparatie van vorig jaar losschoot, hij gooide dus al zn LHM eruit. Maar alleen de slangenklem was slecht, ik had gewoon het gereeschap bij me en en slangenklem dus was zo weer onderweg. Daarnaast was ik onderweg naar de supermarkt en daar kon ik ook gewoon LHM kopen dus mn voorraad was ook weer aangevuld. Verder los van wat water bijvullen zo nu en dan(ik verdenk een afsluittuitje of de radiateurdop zelf(bouwt niet echt waterdruk op namelijk) geen problemen gehad en heerlijk met een sterke V6 met werkende airco en cruisecontrol kunnen rijden.

 

Nu weer terug in Nederland, heb de open luchtfilters weer gemonteerd. Heb alleen nog wel een vraag, mijn DIRAVI wordt wel zwaarder als ik harder rijd. Maar rond de middenstand blijft hij licht sturen, dit rijdt wel een beetje nerveus. Ben er inmiddels ook wel weer aan gewend maar fijn is anders. Ik ga binnenkort proberen een andere klep te monteren die onder de centrifungaalregelaar zit, maar misschien ook nog andere ideeën?

Ben iig blij dat hij in best goede staat weer terug is en heb nu ook nog wel de moed om er nog ff mee door te rijden als tweede auto. Het was wederom een spannende vakantie(zonder testrijden weer). Maar ik wilde ook wel iets van avontuur, sta er versteld van dat hij eigenlijk allemaal goed is gekomen dit keer en vorige keer. Zo zie je maar weer, een XM is toch zo slecht nog niet...

 

blaueboot
afbeelding van blaueboot
  • Xm 'Exclusive' 2.9 ES9J4 Handgeschakeld - Mauritius Blue (KPKD) <Org. 8488>
  • XM 'Exclusive' 2.9 ZPJ Automaat - Noir Verni (EXY) - CiTuning - <Org. 5243>
RE: Eindelijk aan de ZPJ4

Heb je een plaatje van die Ram Air luchtfilters? Klinkt als een hele constructie, of pakt ie gewoon meteen de lucht naast het gaskleppenhuis nu?

Wat betreft de terugloop van het stuur....

De centrifugaalregelaar is een drukregelaar welk bij stilstand / zeer lage snelheid een bepaalde druk afgeeft en bij verhoging van de snelheid die druk gaat verhogen. Deze druk wordt doorgegeven naar de drukroller op het commando van het stuurhuis.
Hoe hoog die initieel-druk is kan je afstellen dmv van shims in 't ventieltje van de centrifugaalregelaar zelf.

De de door de centrifugaalregelaar aangestuurde drukroller op het commando van het stuurhuis drukt dus met een door de regelaar bepaalde kracht op de hartvormige schijf op de stuurpen. 
Om te voorkomen dat bij terugloop van het stuur, het stuur over de middenstand heen schiet zit hier een demoer ingebouwd die de druk op de drukroller afbouwt als je in de buurt van de middenstand komt. 
Hoe sterk die demping is, is ook weer met shims te stellen tot een punt dat je een vrije gevoelloze slag van 30gr naart beide kanten krijgt. Of andersom, een stuur dat als een malle terugdraait en goed over de middenstand heen schiet.

Pffff..., laat voorgaand verhaal maar even hangen. Ik denk weer te moeilijk....

Heb je 't stuurhuis en commando al goed ontlucht​?


Als je lucht in de kamer achter de drukroller hebt zitten levert ie natuurlijk nauwelijks druk wegens het heerlijk verende luchtkussentje.

Uit 't MechaniekBoek Hoofdstuk 10 442-1/2 blz 14:
Met draaiende motor "Draai de ontluchtingsschroef (een slangnippel met slang op 't huis van de drukroller) los; draai het stuur langzaam van links naar rechts tot de aanslag en draai de schroef weer vast.
N.B. : De ontluchtingsschroef is verbonden met de retour naar het reservoir.

Naar mijn ervaring is het helemaal lekker om het stuur wat langer tegen de aanslagen aangedrukt te houden. Zolang je dat doet staat het circuit van de drukroller echt lekker door te spoelen zodat je er zeker van kan zijn dat alle lucht mee komt. 

 

XM - Rijden als een 'ouwe sok' met af en toe een 'petje' op. 

Feije
afbeelding van Feije
RE:

blaueboot zegt:

Heb je een plaatje van die Ram Air luchtfilters? Klinkt als een hele constructie, of pakt ie gewoon meteen de lucht naast het gaskleppenhuis nu?

Ik had eigenlijk verwacht dat Eise wel even een kiekje van het resultaat zou posten, maar het zijn gewoon twee open luchtfilters naast elkaar rechtstreeks op de gasklephuizen. Eigenlijk dus simpeler dan het origineel zit. 

Eise
afbeelding van Eise
RE: Eindelijk aan de ZPJ4

Heb dr niet echt een goede foto van, net weer ervanaf gehaald. Kwam alweer allemaal troep door de peilstok naar buiten. Vind het niet echt prettig dat er steeds weer vocht in de motor komt, maar zolang de olie schoon blijft laat ik het maar even voor wat het is. Moet eerst maar eens zorgen dat de carterventilatiegang in de kleppendeksel goed schoon is. Dan kunnen de filters er wel weer op. Had specifiek voor deze setup gekozen omdat ik zo min mogelijk bochten wilde in de inlaat. Dus direct op de gaskleppen heb je het meeste geluid. Geluid is niet echt aanwezig bij normaal rijden maar bij stevig gasgeven krijg je een mooi inductiegeluid. Op de stappenmotor heb ik een carterfiltertje gezet. Voor een definitieve setup moet eigenlijk een buis van het originele luchtfilter richting de open filters. Voor wat meer koude lucht, maar merkte zo al geen enkele vorm van vermogensverlies dus. Misschien niet zo nodig. Deze filters zijn eigenlijk net iets te groot, drukte in het begin al een keer de stekker van de onstekingsmodule eraf. Maar het mooie aan deze foamen filters is dat je ze wat kunt verbuigen. Sindsdien geen problemen meer gehad.

 

Over de DIRAVI, ik ga zeker kijken of ik hem kan ontluchten.(Is dat makkelijk te vinden waar die roller zit?) Maar de reden waarom ik naar de centrifugaalregelaardrukregelaar wilde kijken is omdat ik ook eentje van een cx ernaast had en dat verende stuk zat wat anders bij die. Dus denk nu achteraf dat die van mij misschien niet helemaal klopt. Ik had zelf het idee dat je met die shims kon afstellen vanaf welke snelheid hij hoeveel zwaarder wordt. Dus bvb al op zn zwaarst bij 80 ipv 100. Ik had ook al het systeem opengewerkt gezien bij een cx en snapte niet helemaal waarom dat bij mij slecht kon werken. Maar misschien is lucht wel het antwoord. In de remmen en vering zat ook al veel lucht toen ik er net mee ging klussen, dus misschien hier ook wel.

blaueboot
afbeelding van blaueboot
  • Xm 'Exclusive' 2.9 ES9J4 Handgeschakeld - Mauritius Blue (KPKD) <Org. 8488>
  • XM 'Exclusive' 2.9 ZPJ Automaat - Noir Verni (EXY) - CiTuning - <Org. 5243>
RE:

Ahja.., die constructie met de aanzuigbuis richting de luchtfilters had ik al eens gezien. Hoewel ik denk dat dat helemaal niets uithaalt aangezien de ingang van het luchtfilterhuis helemaal niet in de rijwind hangt.
Theoretisch zal je wat vermogen verliezen aangezien je behoorlijk warme lucht naar binnen trekt nu, maar ach... Wie weet wordt dat weer gecompenseerd door het kortere inlaattraject.

Wel zou ik iets van een adapterring tussen de filters en het gaskleppenhuis zetten waar weer je carterventilatieslangen op passen. Het afzuigen van het carter is niet alleen vanwege "lief zijn voor het milieu", maar een zekere onderdruk is ook gewenst.

Wat bedoel je met "het verende stuk" van de CX Centrifugaalregelaar? Bedoel je die veren rond de as van de gewichten?
Die was ik even vergeten. Die hebben natuurlijk ook nog invloed op welke draaisnelheid van de gewichten nodig is om ze het ventiel te laten bedienen.

Laten we stellen dat de curve van de drukverhoging door snelheid gevormd wordt door die veren. Die drukverhoging is vrijwel lineair en vlakt af vanaf de 140km/h.
Verander de kracht, lineariteit/progressiviteit van die veer en dan kan je doen wat jij dacht te kunnen met de shims. Dus specifiek alleen bij een bepaalde snelheid al zwaarder of lichtere terugloop hebben.

De shims veranderen dus alleen het startpunt van je curve. Dus verander je de shims zodat je bij 30km/h een zwaardere terugloop krijgt dan wordt de terugloop bij 100km/h evenredig zwaarder.
Wel verwacht ik dat het afvlakken van de curve dan ook sneller begint omdat je gewoon dan sneller het plafond van de maximale te leveren druk en/of indrukking van die veer bereikt.
Dus heel veel zwaarder maken met resulteert in een vlakke lijn van altijd de zwaarst mogelijke terugloop.

Bij deze maar even de grafiek met die curve waar 't nu over gaat. Er zit een tolerantie op van +/-5bar.
Y-as: de geleverde druk X-as: snelheid in KM/h

XM - Rijden als een 'ouwe sok' met af en toe een 'petje' op. 

Eise
afbeelding van Eise
RE: Eindelijk aan de ZPJ4

   
De carterventilatieslangen zitten bovenop de gaskleppen. De uitgang daarvan is een nokje bovenin het gasklephuis. Maar denk doordat ik die onderdruk miste dat daarom mn motor er olie uitgooide. Motorvermogen zal ik inderdaad wel missen wanneer ik ze erop zet, maar ik deed het alleen maar voor het geluid. Wat ik zei over dat carterventilatiefilter ging over de stappenmotor. Die heeft normaal een slang naar het luchtfilterhuis, maar zonder het stuk van de gasklep naar het luchtfilterhuis zou hij ongefilterde lucht aanzuigen omdat het luchtfilterhuis niet meer afsluit. Zou natuurlijk die ook met tape kunnen afsluiten maar vond een filtertje op de stappenmotor zelf mooier.

Hele carterventilatie schoongemaakt gisteren.

Aan de onderkant hiervan kun je zien dat er een soort asje beweegt. Heb dr geen goede foto van, bij die van die cx die ik had zat dat wat minder diep ofzo.

Ik dacht eerst trouwens dat hij bij 100kmu al maximale druk gaf. Interessant om te zien dat dat gewoon door blijft gaan. Ik heb hem ook geprobeerd te onluchten, zat een soort remslang achtige koppeling op t stuurhuis. Die een heel klein stukje losgehad en toen gedraaid. Geen verschil nog helaas.

blaueboot
afbeelding van blaueboot
  • Xm 'Exclusive' 2.9 ES9J4 Handgeschakeld - Mauritius Blue (KPKD) <Org. 8488>
  • XM 'Exclusive' 2.9 ZPJ Automaat - Noir Verni (EXY) - CiTuning - <Org. 5243>
RE: Eindelijk aan de ZPJ4

Ahja, ik was even in de war met de ES9J4. Die ventileert via de aanzuigbuis. 
Stappen motor zou ik zeker een filtertje op zetten ipv afplakken. Anders gaat ie (rond) stationair aardig rottig lopen.

Als ik je goed begrijp is dat asje wat jij bedoelt dan de plunjer die de druk regelt...
Daaronder zit inderdaad de veer en de shims die de intiële druk bepalen.

De druk-karakterestiek die ik liet zien komt trouwens xm-specefieke documentatie. 't Zou best kunnen zijn dat die van een CX / SM anders verloopt.

XM - Rijden als een 'ouwe sok' met af en toe een 'petje' op. 

Pagina's